Kuce

5 KOBNIH GREŠAKA KOJE RADE VLASNICI PASA! Veterinar upozorava: Dve mogu da dovedu u opasnost i život vašeg ljubimca!

Doktor Markus Vet je veterinar Hitne pomoći i na Tiktok mreži, gde deli savete ljubiteljima životinja, poznat je kao "Prijateljski veterinar".

25.04.2023 10:01

5 KOBNIH GREŠAKA KOJE RADE VLASNICI PASA! Veterinar upozorava: Dve mogu da dovedu u opasnost i život vašeg ljubimca!
Pixabay.com

Verovatno vam se dešavalo da izvodite psa bez povoca, pa da on skače po prolaznicima želeći da se igra, dok oni preplašeni beže ili vam sugerišu kako ne smete da ga tako izvodite u šetnju jer oni pretrpljuju strah. Doktor Markus Vet, koji je veterinar Hitne pomoći i na Tiktok mreži poznat kao "Prijateljski veterinar", otkrio je neke stvari koje nikako ne bi smeo da radi niko od nas ukoliko za kućnog ljubimca ima psa. 

- Ovo je pet stvari koje nikada ne bi uradio sa Čarlijem, kao veterinar Hitne pomoći - rekao je u svojoj nedavnoj objavi Dr Vet govoreći o svom ljubimcu Čarliju.  

Shutterstock

Šetati psa bez povoca je, prema rečima stručnjaka, veoma opasno

Ono što bi trebalo izbegavati, kako veterinar napominje, jesu parkovi za pse. dr Vet kaže da psi tamo mogu da uhvate tenisku lopticu nekog drugog ljubimca i tako se zaraze psećim parvovirusom 2, jednim od najsmrtonosnijih virusa koji pogađa pse. Takođe, može da dođe do ugriza i stvaranja rana koje moraju da se zaceljuju i šiju u bolnici, zbog čega su parkovi preveliki rizik.

Kako bi dresirali svoje pse, vlasnici često sa sobom nose štapove i bacaju ih kako bi ih njihov ljubimac dohvatio, što je velika greška.

- To može biti ozbiljna pretnja za njegove zube jer je moguće da neki i polomi. Da ne bi morali na hitnu operaciju, izbegavajte "nasilničke" štapove i kosti koje na otvorenom mogu da dođu u dodir sa vašim psom - naglasio je veterinar. 

Šetnja psa bez povoca je nešto što nijedan vlasnik psa sebi ne bi smeo da dozvoli. Ne samo što to druge može dovesti u opasnost, već i samog ljubimca koji može potrčati za nekom lopticom ili drugom veveirisom i završiti među saobraćajem. 

- To se meni dogodilo sa mojim psom - priznao je on. 

Preventivna zdravstvena sredstva, lekovi i vakcine su nešto što vlasnici ne smeju da izbegavaju kada je njihov pas u pitanju, jer kako kaže dr Vet, bolje je sprečiti bolest nego je lečiti.

I na kraju, kao poslednju stavku koja ne sme da se radi po preporuci tog stručnjaka jeste nepravilno hranjenje. Naime, koliko god pas želeo da jede svakodnevno i šta želi, veterinar napominje da treba kontrolisati njegov apetit i dosledno se držati rasporeda za obroke. Ukoliko mu je apetit smanjen, to bi možda mogao da bude znak neke bolesti.

Snimak dr Veta je postao viralan i prikupio je nekoliko miliona pregleda, a korisnici Tiktoka su se složili sa većinom njegovih saveta i rekli su da se generalno pridržavaju onoga što on smatra nepoželjnim.

- Tako dobri saveti -

- Veoma dobri saveti -

- Hvala Bogu, nisam jedini koji ne vodi psa u park za pse. Uvek se osećam krivim, ali znam da je to za njegovu ličnu zaštitu -

- Kada vidim ljude kako šetaju pse bez povoca osećam ozbiljnu, ozbiljnu anksioznost - diskutovali su korisnici mreže.

Većina se složila da čuvanje psa ne treba olako shvatiti i da je i to uloga kao da odgajate dete, pa bi trebalo pridržavati se pravila koja će olakšati svakom vlasniku da njegov pas bude bezbedan, kao i okolina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)