Odrasli

"IMAO SAM 22 GODINE KAD SAM DOBIO SRČANI UDAR": Ovo su bili simptomi i ako ih primetite odmah zatražite lekarsku pomoć (VIDEO)

Pogrešno je uverenje da infarkt miokarda pogađa samo starije od 60 godina, ovo po život opasno stanje može da se javi i kod veoma mladih ljudi.

03.10.2023 15:15

"IMAO SAM 22 GODINE KAD SAM DOBIO SRČANI UDAR": Ovo su bili simptomi i ako ih primetite odmah zatražite lekarsku pomoć (VIDEO)
shutterstock.com, Printscreen/www.tiktok.com/@tombirchy

Mladi Britanac koji je doživeo srčani udar upozorio je ljude da budu veoma oprezni, jer se ovaj veliki zdravstveni problem može javiti u bilo kom uzrastu.

Tom Birči koji na društvenoj mreži TikTok ima više od 150.000 pratilaca objavio je video u kom je do detalja opisao kako je izgledao njegov infarkt i koji simptomi su mu prethodili. Snimak je pogledalo više od 1,6 miliona ljudi.

Mladić je zaposlen u muzičkoj industriji na poziciji koja, kako kaže, podrazumeva visok nivo stresa. Priznao je, takođe, da je povremeno koristio nedozvoljene supstance. 

- Najpre sam osetio peckanje u zadnjem delu zgloba leve ruke, a onda mi je cela ruka utrnula. Potom se to peckanje preselilo i na desnu ruku i sećam se da je taj osećaj bio veoma nelagodan i neprijatan. U jednom trenutku učinilo mi se da su mi obe ruke bile super zategnute, a onda se stezanje preselilo i na grudni koš - ispričao je Tom.

On je dodao da nije osećao posebno intenzivan bol, ali ga je obuzeo strah. Opisao ga je kao "strah od propasti".

Takođe, otkrio je da nije moga ni da legne, ni da ustane, samo je cupkao u mestu.

@tombirchy I had a heart attack when i was 22 #tombirchy ♬ original sound - Tom Birchy

Kad su došli lekari hitne pomoći, urađen mu je EKG, neinvazivni test koji beleži električnu aktivnost srca. Lekari su zaključili da Tom nije doživeo srčani udar, ali su želeli da ga odvedu u bolnicu na dodatne analize koje će potvrditi da je reč o prolaznoj reakciji organizma. Odmah su mu uradili analizu krvi i Tom je verovao da će ubrzo otići kući, piše Njujork post.

Međutim, stvari se nisu odvijale onako kako je zamišljao.

- Sedeo sam u bolničkoj čekaonici kad su me pozvali da uđem u sobu. Ušao sam, a zdravstveni radnici su mi odmah zabili iglu u stomak. Bio sam prestravljen, nisam znao zašto to rade. Primljen sam na odeljenje i te večeri su mi saopštili da sam ipak imao srčani udar - ispričao je Tim.

On je to opisao kao "strašno iskustvo" i pozvao sve ljude da povedu računa o svom zdravlju i budu veoma oprezni ukoliko iskuse makar jedan simptom koji je on opisao.

Jedan od njegovih pratilaca je otkrio da osobe koje imaju napad anksioznosti imaju iste simtome koje je i Tim iskusio.

- Bila sam ubeđena da imam srčani udar kad sam prvi put imala napad panike - napisala je jedna žena.

Medicinski radnik je prokomentarisao da su korisnici nedozvoljenih supstanci, starosti između 18 i 25 godina, uglavnom muškarci bili brzorastuća populacija koja traži pomoć zbog srčanog udara.
Brojni Timovi pratioci su ga pohvalili što je promenio svoje životne navike i podelio snimak koji će mnogima biti od koristi.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)