Odrasli

IMATE IZRAŽENU JUTRANJU MUČNINU? Postoji 6 uzroka ovakvog stanja, a nijedno nije trudnoća! (FOTO)

Loš san, dehidratacija, nizak nivo šećera u krvi su samo neki od razloga za teskobu koju osećate u ranim časovima.

12.08.2023 10:02

IMATE IZRAŽENU JUTRANJU MUČNINU? Postoji 6 uzroka ovakvog stanja, a nijedno nije trudnoća! (FOTO)
shutterstock.com

Mnoge žene koje ujutru pate od mučnine sumnjaju na trudnoću, ipak, postoji mnogo razloga za takvo stanje. Jutarnja mučnina vrlo česta nuspojava u trudnoći, posebno u prvom tromesečju, koja pogađa veliki postotak trudnica. Međutim, ako su testovi na trudnoću negativni, možda bi bilo dobro istražiti druge razloge za takvo stanje.

Srećna Republika predstavlja vam šest glavnih krivaca za jutarnju mučninu, a nijedan nije trudnoća.

shutterstock.com

Jutranja mučnina ne mora da znači da je zbog trudnoće

Loš san

Poremećeni ciklus spavanja može uticati na naše probavne sisteme. Ovo može izazvati osećaj nelagodnosti u stomaku kada se probudite ujutru. Na kvalitet spavanja mogu uticati nesanica, apneja u snu, kasni obroci ili jednostavno promena uobičajene rutine, kao što je odlazak u krevet prekasno.

Nizak nivo šećera u krvi

Šećer u krvi može pasti kada neko ne jede duže vreme, takođe to može da se desi i tokom noći. Obično telo sprečava nivoe šećera da dostignu opasan nivo, osim ako osoba ima dijabetes. Zato pojedinci mogu da osećaju malo mučnine ujutru, pre nego što doručkuju i vrate regularan nivo šećera u krvotok. Nizak nivo šećera u krvi može biti posledica nedostatka dobro izbalansiranih obroka sa vlaknima i složenim ugljenim hidratima, ili je to rezultat potpunog preskakanja obroka. Ako se probudite sa uznemirenim stomakom, to je možda zato što ste preskočili večeru ili jednostavno niste dovoljno jeli dan ranije.

Refluks kiseline

Refluks kiseline nastaje kada se kiselina u vašem želucu vrati u jednjak. Simptomi uključuju podrigivanje, neprijatan ukus u ustima, štucanje i mučninu. Stručnjaci preporučuje da, kako biste sprečili ili ublažili refluks kiseline, podignite uzglavlje ili jastuk za 10 do 20 cm tako da vam glava bude viša od struka. Ovo može zaustaviti želudačnu kiselinu da putuje prema grlu dok ste u krevetu i stoga sprečiti jutranju mučninu. Preporučuje se i da jedete tri do četiri sata pre spavanja, a izbegavate hranu i piće kao što su kafa, paradajz, čokolada, masna ili začinjena jela i alkohol.

Foto: Shutterstock

Samo jedan od razloga mučnine je i refluks kiseline

Dehidracija

Ako niste popili dovoljno tečnosti uveče, možete doživeti dehidraciju ujutru. Simptomi mogu uključivati osećaj vrtoglavice. Dehidracija je takođe jedan od ključnih razloga za osećaj jutarnje mučnine. Ostali znaci kod odraslih su žeđ, tamna mokraća ili mokraća jakog mirisa, umor i suva usta.

Anksioznost

Ako se probudite uznemireni, postoji šansa da će to doći sa osećanjem bolesti. Naš gastrointestinalni sistem usko je povezani sa našim centralnim nervnim sistemom i našim mozgom. Ova dva sistema međusobno komuniciraju napred-nazad, tako da kada je jedan pogođen, drugi će primetiti. Anksioznost može otežati jelo, koncentraciju ili jasno razmišljanje. Fizički simptomi uključuju ubrzan rad srca, napetost mišića i kratak dah.

Infekcija uha

Jedan od ključnih simptoma infekcije unutrašnjeg uha je vrtoglavica ili mučnina, zbog čega se osećate bolesno. Čak i sama začepljenost nosa može izazvati mučninu, jer vrši pritisak na unutrašnje uho, a o tome piše i San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)