Odrasli

VRSTA RAKA KOJA POGAĐA MUŠKARCE MLAĐE OD 35 GODINA: Uzrok je nepoznat, a promena na ovom delu tela može ukazati na opasno oboljenje (FOTO)

Pregled je bitan kako bi se dijagnoza što pre postavila.

08.08.2023 15:00

VRSTA RAKA KOJA POGAĐA MUŠKARCE MLAĐE OD 35 GODINA: Uzrok je nepoznat, a promena na ovom delu tela može ukazati na opasno oboljenje (FOTO)
Foto: Shutterstock

Karcinom testisa je najčešće maligna, ali u isto vreme vrlo retka vrsta karcinoma koja nastaje u polnim ćelijama muškarca. On najčešće pogađa mlađu populaciju, muškarce starosti od 15 do 35 godina. Kada se javi kod starijih muškaraca onda se skoro uvek radi o limfomu odnosno karcinomu ćelija imunog sistema koje se takođe nalaze u sastavu tkiva skrotuma. Uzrok pojave karcinoma testisa je nepoznat. Postoji genetska predispozicija, pa je faktor rizika i porodična anamneza, odnosno pojava karcinoma kod bliskih srodnika.

Muškarci se savetuju da obrate pažnju na postojanje bilo kakve izrasline, otoka ili uvećanja na testisu. Takve promene mogu biti znak raka testisa zbog čega uvek treba tražiti pregled urologa kako bi se utvrdilo o kakvoj promeni se radi. Izrasline na testisu mogu biti posledica i drugih, benignih oboljenja koja su daleko češća. Iako je rak testisa retka bolest, svaka izraslina na testisu se mora ispitati kako bi se isključilo maligno oboljenje.

shutterstock

Oštar bol u testisima glavni simptom raka testisa

Pregled je bitan kako bi se dijagnoza što pre postavila. Izraslina koja se javlja pri karcinomu testisa se manifestuje kao tvrdo, čvorasto zadebljanje testisa koje je uglavnom bezbolno. Međutim, bol u testisu i maloj karlici se može javiti u sklopu kliničke slike karcinoma testisa pa treba obavezno obratiti pažnju i tražiti pregled u slučaju pojave bola. Najčešće je bol u testisu posledica infekcije, ali se može javiti i kao posledica karcinoma. Pojava spontanog, bezbolog otoka  je takođe razlog za sumnju na zloćudnu bolest. Nekada je testis u celini uvećan i zadebljao. Pacijenti mogu osećati i težinu u testisu, a u malom broju slučajeva je moguće i uvećanje i osetljivost dojki kada je tumor hormonski aktivan.

Ne treba zanimarivati rane znake upozorenja o raku testisa, jer svake godine na hiljade muškarac više oboli od ove bolesti, ali rano otkrivanje bolesti može povećati šanse za preživljavanje. Svest o simptomima je ključna za sprečavanje širenja bolesti, ali oštar bol u testisu je glavni simptom. Međutim, ova crvena zastavica možda neće pogoditi svakoga, jer rak testisa obično nije bolan, zbog čega treba da budete svesni svih glavnih simptoma.

Kako piše Dejli star, britansko udruženje za istraživanje kancera objavilo je znake upozorenja na koje svaki muškarac mora obratiti pažnju.

shutterstock.com

Bilo koji otok ili bol u testisima prijavite lekaru

Ispupčenje ili otok na delu jednog testisa je najčešći simptom raka testisa. Ovo može biti malo kao zrna graška, a takođe može biti i samo bezopasna cista. Lekar će obično izvršiti pregled da bi utvrdio da li je u pitanju cista ili rak. 

Institut Robert Koh procenjuje da oko 4.200 ljudi svake godine u Nemačkoj oboli od raka testisa. U 2019. godini od ove bolesti umrlo je 160 ljudi. Ako se rak ponovo pojavi nakon terapije, ovi takozvani relapsi se obično javljaju u roku od dve godine nakon završetka terapije. Ali zabeleženi su slučajevi recidiva bolesti i posle pet godina.

Navedeni znaci upozorenja mogu ukazivati na to da se rak proširio na limfne čvorove u telu. 

Ostali manje poznati simptomi uključuju:

  • Bol u leđima
  • Bol u donjem delu stomaka
  • Kašalj
  • Otežano disanje
  • Poteškoće pri gutanju
  • Otok u grudima

BONUS VIDEO:

Komentari (0)