Odrasli

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE PRE NEGO SE ODLUČITE ZA PIRSING NA PUPKU: Telo veoma često može da odbije ovaj ukras, evo kako da sprečite infekciju (FOTO)

Rana na ovom mestu teže zarasta od one na uhu ili nosu, ali ako se inficira može doći do većih komplikacija.

31.07.2023 15:00

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE PRE NEGO SE ODLUČITE ZA PIRSING NA PUPKU: Telo veoma često može da odbije ovaj ukras, evo kako da sprečite infekciju (FOTO)
shutterstock.com

Pirsing na pupku može biti zabavan način da svom izgledu dodate malo sjaja. On je jedan od najstarijih oblika modifikacije i ukrašavanja tela, ali važno je da znate kako da se brinete o njemu. Ukoliko ne čistite ranu, mogli biste da završite u velikim bolovima. Pupak,  prema savetima stručnjaka, treba da bude pravog oblika za probijanje i pirsing

Bušenje pirsinga na pupku možda neće biti tako bolno kao što očekujete. Džef Saunders, predsednik Udruženja stručnjaka za pirsing, rekao je da oni koji se bave sa tim upoređuju nivoe tog bola sa bolom pri depilaciji ili injekcijom.

- Početni bol je oštar i oseća se pritisak, ali veoma brzo prolazi. Možda ćete osećati bolove u početnim danima nakon toga, ali to bi trebalo brzo da nestane. Ako bol ne popusti idite kod lekara opšte prakse - objasnio je Saunders, a o tome je pisao San.

 

Komplikacije pirsinga

Pirsing takođe može da se iskomplikuje, a to ćete primetiti ukoliko imate sledeće simptome:

  • područje oko njega je otečeno, bolno, ili jako crveno 
  • iz rane izlazi krv ili gnoj
  • osećate vrućinu ili drhtavicu

Lečenje infekcije pirsinga 

Ako se pirsing inficira, možda ćete morati da dobijete određenu dozu antibiotika u vidu tableta ili antibiotske kreme. Takođe bi trebalo da čistite pirsing sapunom i vodom najmanje 2 puta dnevno i osušite ga papirnim ubrusom.

Telo odbija pirsing

Odbijanje pirsinga nije često, ali se dešava i to već možete da primetite u prvih nekoliko nedelja. Ako zapaljenje nastavi da se pogoršava to znači da ga vaše telo odbacuje.

Znaci odbacivanja uključuju:

  • promenu boje kože
  • koža izgleda tanje ili zategnutije oko pirsinga

Doktorka Anđelo Lendrisina, dermatolog iz Njujorka rekla je da bi ljudi u ovom slučaju prvo trebalo da uklone pirsing, da sačekaju da rana zaraste, pa da tek onda razmišljaju o novom.

- Ukoliko se upala oko pirsinga nastavi, to može da dovede do ožiljaka. Nakon što ste očistili ranu prekrijte je debljim slojem masti, na primer vazelinom, i na taj način pravite veštačku "izolaciju" i zaštitu od prljavšitne i bakterija. Možete da pokušate ponovo nakon što prvi pirsing u potpunosti zaraste - objasnila je dr Lendrisina.

Zarastanje rane nakon odstranjivanja pirsinga

Pirsingu na pupku treba vremena da zaraste, mnogo duže rane na ušima ili nosu. Smatra se da je neko prosečno vreme između 6 meseci do godinu dana da se probušeno mesto potpuno zatvori. U idealnom slučaju, trebalo bi da preskočite plivanje dok rana ne zaraste kako treba. Međutim, ukoliko vam se to desi kada ste na letovanju, želite da zaplivate u moru, sačekajte bar najmanje 24 sata nakon uklanjanja pirsinga pre plivanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)