Odrasli

SAVET STRUČNJAKA: Život sa anksioznošću nije bauk, a ovo su veštine koje će vam pomoći da je prevaziđete!

Doktorka Koen napominje da je važno suočii se sa ovim stanjem.

21.07.2023 15:00

SAVET STRUČNJAKA: Život sa anksioznošću nije bauk, a ovo su veštine koje će vam pomoći da je prevaziđete!
Shutterstock

Ukoliko vam se desi da se nalazite u stanju neprestane brige, nesigurnosti i uznemreinosti bez ikakvog razloga, moguće je da ste anksiozni. Ovo stanje je veoma često kod savremenog čoveka kao posledica svakodnevnog stresa i brzog života. Ovo stanje često dovodi do iscrpljenosti i utiče na kvalitet života. Postoje mnoge tehnika koje utiču na suzbijanje anksioznosti, samo je važno da je prepoznate na vreme.

Šta je anksioznost?

Neki od najčešćih simptoma anksioznosti su ubrzan rad srca, znojenje, nedostatak daha i osećaj da smo u opasnosti. Dok stepen nečijih simptoms varira,  kako prenosi "Ju-es-ej-tudej", neka mera anksioznosti je i prirodna i uobičajena, jer je kako ističe dr Siti Koen, specijalista za razvoj dece, ona je duboko ukorenjena u našem  DNK kao deo mehanizma "samoodbrane" od spoljašnjih faktora. Preterano razmišljanje o posledicama neke situacije podstiče anksioznost.

shutterstock.com

Anksioznost često prati lupanje srca ili bol u grudima

Kako nastaje anksioznost?

Mnogo je fakora koji utiču na anksioznost. Nedostatak sna, pubertet ili starenje  mogu prouzrokovati ovo stanje, a često uzrok može biti fizičko ili emocionalno zanemarivanje. Anksioznost je često prisutna kod dece i tinejdžera i nastavlja da raste, da bi dostigla vrhunac negde između 25 i 45 godine života. Stručnjaci napominju da ona tada slabi, ali kod starijih ljudi ona se može vratiti. Takođe, pogađa sve starosne grupe i može se reflektovati na razne načine.

Kako smiriti anksioznost?

Bez obzira na koji način doživljavamo ovo psihičko stanje poznavanje načina da se ona smiri, ili spreči može biti od velike pomoći. Zdrava ishrana i vežbanje, pokazala su istraživanja, smanjuju anksioznost i stres. Stručnjaci ističu da su i tehnike disanja takođe vrlo važne u čemu može da vam pomogne meditacija.

Pixabay.com

Meditacija je jedan od odličnih načina da se izborimo sa anksioznošću

Važno je znati da napici poput alkohola i kafe, ali i duvan, pogoršavaju anksioznost i zbog toga se preporučuje da se smanji, ili još bolje prekine njihovo konzumiranje. Šetnja kroz prirodu, opuštanje, slušanje muzike ili gledanje filmova koji će odvratiti pažnju od brige, svakako može biti od velike pomoći. Doktorka Koen napominje da je važno suočii se sa ovim stanjem, jer je to prvi korak ka njenom prevazilaženju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)