Odrasli

OVA HRANA PODSTIČE ANKSIOZNOST: Svakodnevno je jedemo, a ni ne slutimo kakvu grešku pravimo (FOTO)

Ono što jedemo može i te kako uticati na naše raspoloženje, tvrde stručnjaci.

11.05.2023 19:01

OVA HRANA PODSTIČE ANKSIOZNOST: Svakodnevno je jedemo, a ni ne slutimo kakvu grešku pravimo (FOTO)
shutterstock.com

Sasvim je normalno da se ponekad osećamo anksiozno. To može značiti da smo zabrinuti, napeti ili uplašeni, posebno zbog nečega što će se dogoditi ili dok se nosimo sa stresnim događajem ili promenama.

Ali, studije su pokazale da konzumacija određene hrane može izazvati porast nivoa anksioznosti. Ako želite da izbegnete tu, moglo bi se reći, nepotrebnu nevolju, evo koje su to namirnice koje treba izbegavati, upozoravaju dijetetičari.

Foto: Shutterstock

Kafa ujutru ipak nije dobra ideja, tvrde stručnjaci za ishranu 

Kafa

Da li ste se ikada osećali nervozno i pod stresom nakon jutarnje šolje kafe? Iako vam kafa može pružiti nalet energije, ona bi mogla da podstakne i anksioznost jer je kofein snažan stimulans. Prema dobrotvornoj organizaciji za mentalno zdravlje, Mind, to takođe može učiniti da se osećate depresivno i da vam poremeti san. Ako mislite da kafa ili druga pića sa kofeinom, poput čaja i energetskih napitaka izazivaju neke od navedenih simptoma, možda bi bilo dobro da pređete na biljne čajeve ili verzije bez kofeina.

shutterstock.com

Grickalice poput čipsa podstiču anksioznost

Prerađena hrana

Čips, pljeskavica, kolači i gazirani sokovi mogu izgledati kao dobra ideja za predah kada se osećate potišteno ili uznemireno. Ali prerađena hrana zapravo može izazvati potpuni nedostatak elana.

- Ova hrana podstiče upalne procese u organizmu i često im nedostaje vlakana i drugih mikronutrijenata za koje se pokazalo da pozitivno utiču na zdravlje mozga i creva - rekla je nutricionistkinja Megan Hilbert, piše San.

Kako tvrdi Hilbertova, u svakodnevni jelovnik bolje je uvrstiti više mediteranske hrane, bez zasićenjih masti.

- Studije su pokazale da konzumiranje tradicionalnije i manje obrađene ishrane, kao što je mediteranska ili tradicionalna japanska ishrana, smanjuje rizik od razvoja depresije i anksioznosti za čak 25-35 procenata, dok ishrana bogata zasićenim mastima i rafinisanim ugljenim-hidratima može povećati razvoj depresivnih i anksioznih simptoma za čak 70 odsto. To bi moglo da vas natera da dvaput razmislite o tome da posegnete za čipsom kada vam se jede nešto "zanimljivo" - tvrdi nutricionistkinja.

pexels.com

Alkohol treba konzumirati samo u umerenim količinama ili ga u potpunosti izbaciti  

Alkohol

Iako piće posle posla sa prijateljima može biti dobar način za opuštanje, previše onog koje sadrži alkohol može poremetiti hemikalije u mozgu koje su važne za dobro mentalno zdravlje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)