Psihologija

DA LI STE NEZADOVOLJNI POSLOM? Studija otkrila koja su to najnesrećnija i najnepoželjnija radna mesta!

Istraživanje je trajalo čak 85 godina i uključilo je više od 700 osoba.

01.04.2023 19:01

DA LI STE NEZADOVOLJNI POSLOM? Studija otkrila koja su to najnesrećnija i najnepoželjnija radna mesta!
pexels.com

Dok sedite u svojoj kancelariji i možda često pomišljate kako imate najlošiji posao ili ste malo plaćeni, jedna studija donosi zanimljive rezultate na pitanje koji su najnesrećniji poslovi na svetu i šta treba uraditi kako bi postigli zadovoljstvo na radnom mestu.

Studija sa Harvarda koja je trajala 85 godina i u kojoj je učestvovalo oko 700 osoba iz celog sveta pokazala je da su najusamljeniji poslovi zapravo najnesrećniji. S druge strane, to istraživanje koje se smatra jednim od najdugovečnijih studija o sreći i ravnoteži između posla i privatnog života, potvrdilo je ono što su svi manje-više znali - timski rad je neophodan kako za produktivnost, tako i za moral zaposlenih, prenosi ekonomiktajms. 

"Nijedan čovek nije poput ostrva"

Robert Valdinger, profesor psihijatrije na Harvardskoj medicinskoj školi i direktor Harvardske studije o razvoju odraslih, objasnio je da poslovi koji zahtevaju malo ili gotovo uopšte ljudske interakcije ne nude mogućnost za kontakt s vršnjacima i imaju zaposlene koji se osećaju "najjadnijima". On smatra kako povezanost sa ljudima čini da se ljudi osećaju zadovoljniji poslom i da rade bolje.

pexels.com

Čovek je društveno biće i socijalizacija mu je potrebna i na poslu

Usamljenost na poslu je češća nego što svi misle

Rad na daljinu je postao zastupljeniji, naročito posle pandemije koronavirusa, a to se najčešće odnosi na polja kao što su dostava hrane, maloprodajne usluge i slično gde radnici rade potpuno izolovano od kolega, što ih istovremeno čini usamljenim. 

Zabrinutost kod poslova okrenutim klijentima

Oni koji rade na daljinu nisu jedini pogođeni usamljenošću na poslu. Studija je pokazala da i poslovi u službi gde zaposleni provode vreme baveći se "ljutim" klijentima imaju malo mogućnosti da se druže sa kolegama i to može izazvati depresivnost zbog stresa. 

pexels.com

Dobri odnosi sa kolegama su ono što čini da smo zadovoljni poslom

Negujte dobre odnose na radnom mestu

Razvijanje veza s drugima na poslu može vam pomoći da radite produktivnije i istovremeno podiže moral. Stručnjaci savetuju da je najidealnije pronaći saradnike koji su sličnih interesovanja kao i vi, pa čak to bili i hobiji poput knjiga nekih igara. Možete oformiti grupu gde se možete družiti. Kako biste zavoleli svoj posao nekada je potrebno potražiti i pomoć ili mentorstvo drugih. 

Ključno za dobru radnu sredinu jeste rad sa timom i dobri odnosi sa kolegama. Takvi odnosi i veze snižavaju nivo stresa i mogućnost da kući dođete s posla ljuti i iznervirani.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)