Odrasli

NE MOŽETE DA OTVORITE TEGLU ILI VAM SE TRESU RUKE: Ukoliko uočite bilo koji od ovih osam simptoma hitno se obratite lekaru, mogu da budu fatalni!

Šake mogu pokazati da sa vašim organizmom nešto nije u redu.

26.07.2023 15:00

NE MOŽETE DA OTVORITE TEGLU ILI VAM SE TRESU RUKE: Ukoliko uočite bilo koji od ovih osam simptoma hitno se obratite lekaru, mogu da budu fatalni!
Shutterstock

Zdravlje je ispisano na rukama, verovali ili ne. Lekari smatraju da je istina da dijagnostika preko dlana može da ukaže na potencijalne bolesti. Ukoliko dobro posmatrate vaše ruke i obratite pažnju na to da li možete da otvorite prosečnu teglu, da li vam izlazi osip, kao i da li su vam ponekad naduveni prsti, možete da protumačite važne informacije o vašem zdravstvenom stanju, koje mogu da budu veoma korisne. Sve komponente ruku i njihovo stanje, uključujući teksturu kože, izgled dlanova, nokte, znojne žlezde i pigment vam mogu ukazati na potencijalne nedostatke i sklonosti na eventualne zdravstvene probleme.

Nezavisno o tome da li govorimo o riziku od srčanog udara, nedostatku nutrijenata, poremećaju štitaste žlezde, ili anemiji, ruke mogu pokazati uvid u vaše zdravstveno stanje. Jednostavno je potrebno da ih dobro pogledate i proučite, jer vam mogu biti od pomoći u prevenciji od različitih bolesti.

Srećna Republika vam otkriva kako vas ruke mogu upozoriti na neku od 8 opasnih stanja, a o tome je pisao i San.

shutterstock.com

Obratite pažnju na šake

1. Uvećani vrhovi prstiju: Manjak kiseonika u telu

Ovaj simptom je u osnovi povećanje tkiva oko krajeva prstiju. Ovo nije nešto što bi trebalo ignorisati, jer može biti znak da imate malo kiseonika u krvi. Malo kiseonika u krvi je uvek "crvena zastavica" jer može ukazivati na rane znake plućne bolesti i to je nešto što se može proveriti jednostavnim testom krvi od strane vašeg lekara opšte prakse.

1. Slab stisak ruke: Kardiovaskularni problemi

Obratite pažnju na intenzitet stiska vaše ruke. Intenzitet stiska vaše ruke je direktno povezan sa zdravstvenim stanjem vašeg kardiovaskularnog sistema i preko njega možete čak imati uvid u rizik od moždanog ili srčanog udara. Rezultati studija pokazuju da intenzitet stiska može predstavljati validan način za procenu biološkog doba. Jači stisak ruke može ukazati na olakšano nošenje sa hroničnim srčanim problemom nasuprot slabom stisku ruke, imajte to u vidu svaki put kada zamolite nekog drugog da vam otvori teglu.

3. Hladne ruke: Funkcija štitaste žlezde

Hladne ruke i otečeni prsti mogu ukazati na smanjenu aktivnost štitaste žlezde koja se naziva hipotereodizam. Nasuprot tome crvena koža i suve ruke su simptomi preterane aktivnosti štitaste žlezde pod nazivom hipertirodizam.

4. Znojenje dlanova: Hiperhidroza, pojačano znojenje

Normalna je situacija da osetimo pojačano znojenje kada smo fizički aktivni ili napeti, ali hiperhidroza podrazumeva pojačano znojenje i u situacijama kada samo držite neki predmet. Ovo stanje je uglavnom nasledno, javlja se u detinjstvu ili adolescenciji, a jedini trenutak kada simptomi nisu izraženi je tokom noći.

Foto: Shutterstock

Pojavom prvih simptoma posetite lekara

5. Blede i hladne ruke: Anemija

Anemija predstavlja nizak nivo eritrocita, tj. crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi što utiče na sposobnost prenošenja kiseonika do organa i tkiva u organizmu preko krvi. Jedan od znakova anemije mogu biti blede i hladne ruke, kao i tanki nokti koji gube svoj uobičajeni oblik i uzimaju udubljeni oblik nalik na kašiku.

6. Ekcem: Alergija na hranu

Primećujete li da su vam ruke suve, sklone osipu i svrabu iako koristite hidratantne kreme redovno? Možda je krajnje vreme da posetite dermatologa koji će utvrditi da li imate ekcem. Ovaj kožni problem može izazivati ne tako naivne promene kao što su plikovi, kraste, ispucale i suve ruke koje bole, peckaju i krvare. Promene na rukama ukazuju na različita zdravstvena stanja, stoga ih pogledajte pažljivo, a većina alergija javlja se upravo na hranu.

7.Drhtanje ruku: Parkinsonova bolest

Stres može često izazvati drhtanje ruku što je potpuno normalno, različite supstance poput kofeina takođe, ali ako se drhtanje javlja usred mirovanja kada ih ne koristite za neku aktivnost moguće je da bolujete od Parkinsonove bolesti. Karakteristično forsirano ponašanje drhtanja ruku kod Parkinsonove bolesti predstavlja drhtanje u obliku valjanja pilule jer na izgled deluje kao da osoba okreće neku pilulu koja se nalazi između palca i kažiprsta.

Pixabay.com

Ne čekajte da vam bolest postane ozbiljnija

8. Otečeni prsti: Previše soli

Različiti su razlozi za otečene prste, međutim otečeni prsti se najčešće pojavljuju zbog unošenja previše soli, što izaziva zadržavanje vode u organizmu. Drugi razlog je dehidracija, odnosno nedostatak vode u telu, što organizam pokušava da nadomesti zadržavajući vodu u natečenim prstima. Savet je da unosite više vode, obratite pažnju na fizičku aktivnost jer se time pojačava cirkulacija odnosno protok krvi kroz telo i nemojte dosoljavati jela koja u sebi već sadrže adekvatnu količinu soli. Ako su vam prsti i dalje otečeni proverite zdravstveno stanje bubrega i štitaste žlezde.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)