Odrasli

ISPOVEST BRITANCA KOJI JE OBOLEO OD RAKA KOJI POGAĐA ŽENE: "Bilo mi je neprijatno da kažem od čega bolujem, nisam imao kome da se obratim!" (FOTO)

Džejms Ričards bio je ubeđen da ima upalu mišića nije imao pojma da i muškarci mogu da dobiju rak dojke.

15.10.2023 15:01

ISPOVEST BRITANCA KOJI JE OBOLEO OD RAKA KOJI POGAĐA ŽENE: "Bilo mi je neprijatno da kažem od čega bolujem, nisam imao kome da se obratim!" (FOTO)
Shutterstock

Britanac Džejms Ričarads (37) pre osam meseci otkrio je da boluje od kancera. Sama činjenica da ima tumor bila je dovoljno traumatična, ali je gledao u neverici lekara kad mu je saopštio da ima rak dojke. Ova vrsta tumora je najčešći karcinom koji pogađa žene, a manje je poznato da od ove bolesti, doduše retko, mogu da obole i muškarci.

Napipao čvorić

Kako je u iskrenoj ispovesti za britanski San ispričao Džejms, ni na kraj pameti mu nije bilo da je bolestan a kamoli od takve vrste tumora.

- Imao sam bolove u predelu grudi i u jednom trenutku sam napipao čvorić veličine graška. Bio sam ubeđen da imam upalu mišića zbog intenzivnih treninga u teretani. Nisam imao pojma da muškarci mogu da dobiju rak dojke tako da mi nije ni palo na pamet pre nego što su drugari počeli da me zezaju zbog grudi tvrdeći da su porasle. Da nisu ništa rekli verovatno nikada ne bih ni otišao kod lekara - rekao je on.

I dalje ne sluteći šta se dešava otišao je kod doktora koji je posle brojnih analiza ustanovio da ima tumor dojke. Bio je toliko šokiran da je nesmotreno seo na mravinjak čekajući autobus do kuće. 

- Kada mi je postavljena dijagnoza bilo mi je neprijatno da kažem ljudima kakvu vrstu raka imam, jer se to uvek smatralo ženskom bolešću. Zabrinuo sam se da me ljudi neće shvatiti ozbiljno kao muškarca. Osim toga susreo sam se sa brojnim problemima jer je podrška bila usmerena na žene, što je i logično, ali ja nisam imao s kim da razgovaram, niti kome da se obratim - dodao je Džejms.

Čak i prospekti koje je dobio odnosili su se žene, pa je u jednom pisalo da se preporučuje damama koje imaju kancer dojke da nose veće i šire grudnjake.

- Nisam poznavao nijednog drugog muškarca koji je imao rak dojke, a sve što mi je rečeno i dato je bilo bazirano na ženama. Nije imao skim da razgovaram, a nisam se osećao prijatno da razgovaram sa ženama koje su preživele rak dojke. Čak je i lečenje ove bolesti bazirano na lečenju žena iako je karcinom dojke kod muškaraca drugačiji - objasnio je Džejms.

Tanjug/AP

I muškarci, doduše retko, mogu da obole od tumora dojke

Lečenje

Nakon dijagnoze, prvobitno mu je ponuđena mastektomija odnosno odstranjivanje desne dojke koja je bila pogođena karcinomom jer je to bio uobičajeni put lečenja za žene. Doktori, takođe, nisu znali da li bi on imao pravo na rekonstrukciju kao žene jer se to nije smatralo vitalnim za muškarce.

Na sreću, ispostavilo se Džejms ipak nije morao da se podvrgne odstranjivanju dojke, iako je imao operaciju i hirurzi su mu isekli kancerogeno i okolno meso, kao i bradavicu.

Nakon toga podvrgnut je hemoterapiji i imao je 20 ciklusa. Na sreću, ispostavilo se da nioje u termalnoj fazi kako su lakari na počeku mislili, a da su mu limfni čvorovi uvećani zbog infekcije koju je imao u telu.

Poučen sopstvenim iskustvom Džejms je osnovao grupu poidrške za muškarce obolele od kancera dojke.
- Shvatio sam da ne mogu dozvoliti nikome da sam prolazi kroz ono što sam ja prolazio. Rano otkrivanje raka dojke kod muškaraca je važno kao i kod žena jer se tada lakše leči. Ne želim da neko umre jer jednostavno nema informaciju da bi mogao dobiti rak dojke iako je muškarac - poručio je on. 

shutterstock.com

Džejms ne krije da je bio potpuno šokiran kad mu je lekar rekao od čega boluje

Simptomi i prevencija

Simptomi tumora dojke kod muškaraca slični su kao i kod žena, a opet drugačiji. Ovaj karcinom kod muškaraca uključuje sledeće znakove bolesti:

  • čvorić u dojci najčešće tvrd i bezbolan
  • bradavica se okreće ka unutra
  • tečnost koja curi iz bradavice (može biti prošarana krvlju)
  • ranica ili osip oko bradavice
  • koža oko bradavica postaje tvrda, crvena ili otečena
  • mali čvorovi u pazuhu

Kao i kod žena prevencija i samokontrola je izuzetno važna i kad je u pitanju ovaj tip tumora kod muškarca. Obavlja se na sledeći način:

  • opipajte predeo oko dojke kružnim pokretima
  • osetite pod rukom kakvo je tkivo 
  • proverite izgled bradavica i da li ima nekakvih promena

Javite se lekaru ukoliko primetite sledeće:

  • čvoriće ili zadebljano tkivo na dojci kojeg ranije nije bilo
  • promena veličine ili oblika jedne ili obe dojke
  • tečnosti koja curi iz bradavica
  • čvorovi ili otok ispod pazuha
  • promena u izgledu ili osećaju kože kao što su nabrana koža, rupice, osip ili crvenilo
  • osip, stvaranje ljuspica, svrab ili crvenilo kože na ili oko bradavice
  • promena u izgledu bradavica kao što je udubljenje 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)