Odrasli

NETIPIČNI SIMPTOMI RAKA DOJKE KOJE SVI ZANEMARUJEMO: Bolest od koje u Srbiji godišnje oboli 4.600 žena može se prepoznati po koži (FOTO)

Prva naznaka kancera jeste napipana kvržica ispod grudi, ali nije jedini pokazatelj.

08.05.2023 13:01

NETIPIČNI SIMPTOMI RAKA DOJKE KOJE SVI ZANEMARUJEMO: Bolest od koje u Srbiji godišnje oboli 4.600 žena može se prepoznati po koži (FOTO)
shutterstock.com

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. To su zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije " Dr Milan Jovanović Batut".

Rak dojke je zloćudni tumor koji, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, može biti potpuno izlečen. Republika Srbija je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.

Prvi simptom na koji pomisle žene prilikom sumnje na ovu bolest jeste kvržica na grudima. Međutim, malo njih zna ta to nije jedini simptom već postoji i nekoliko drugih koji mogu ukazati na rak dojke.

Istraživanja pokazuju da jedna od šest žena, kojoj je dijagnostikovan rak dojke, prvo primeti neki drugi simptom. S obzirom na to da nema toliko svesti o ovim drugim simptomima, naučnici pretpostavljaju da takozvani “atipični simptomi” mogu biti uzrok zbog kojeg se kod nekih žena rak dojke kasno dijagnostikuje.

Perutanje kože

Gruba koža koja se peruta ili koja na dodir deluje zadebljana, kao i ona na kojoj su se počele pojavljivati rupice, može ukazivati na to da je u pitanju rak dojke. Kod nekih vrsta raka dojke, kanali koji se protežu iz unutrašnjosti dojke mogu se blokirati, a rezultat su promene na koži usled kojih dojka izgleda kao da je prekrivena korom narandže.

Shutterstock

Postoje atipični simptomi raka dojke

Oticanje grudi

Kvržica se ponekad može skrivati ispod površine, čak i kada žena ne može da je napipa. To može da promeni oblik i veličinu dojke, a može uzrokovati i bol i oticanje, piše Minimagazin.

Promene na bradavicama

Određene vrste raka dojke mogu uzrokovati ono što se naziva inverzija bradavice ili retrakcija – pojava kada se bradavica povlači unutra. To se najčešće dešava iz razloga što masa koja raste unutar dojke menja svoj oblik i veličinu.

Iscedak iz bradavice

Još jedna mogućnost abnormalnosti bradavice može biti iscedak. Iscedak iz bradavice, srećom, u većini slučajeva nije rak, ali je bitno da se obratite doktoru ukoliko on izlazi iz bradavice, a da je prethodno niste dodirnuli ili pritisnuli. Ovo je posebno važno ako je iscedak krvav i pojavljuje se samo iz jedne dojke.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)