Odrasli

LOŠE SPAVATE I ČESTO IMATE NOĆNE MORE? Ove stvari izbegavajte pred odlazak na spavanje, jednu grešku svi pravimo!

Marija Tejlor otkrila je koju su to tehnike pomoću kojih ćete spavati blaženim snom.

05.05.2023 08:10

LOŠE SPAVATE I ČESTO IMATE NOĆNE MORE? Ove stvari izbegavajte pred odlazak na spavanje, jednu grešku svi pravimo!
shutterstock.com

Loš san utiče na kompletan organizam, budite umorni i neispavani što utiče na produktivnost narednog dana. Ako ste se uz to još usred noći probudili obliveni hladnim znojem zbog noćne more i posle toga ne možete ponovo da zaspite, nervoza narednog dana je gotovo zagarantovana.

Međutim, kako je objasnila stručnjak za spavanje Marijan Tejlor, postoje tehnike kojima možete sprečiti loše snove i noćne more.

Pixabay.com

Loši snovi i neispavanost utiču na kompletan organizam

Opuštanje pre spavanja 

Prema njenim rečima, kako biste sprečili loše snove potrebno je da pokušate da se opustite i "isključite" mozak pre spavanja.

- Što je mozak aktivniji pred spavanje veće su šanse da ćete imati loše snove. To znači da ne gledate uznemirijući sadržaj na televiziji pre spavanja ili na društvenim mrežama. Zapravo, najbolje bi bilo da uopšte ne koristite mobilni telefon sat vremena pre odlaska u krevet. Umesto toga, pokušajte da se opustite, meditirajte uz opuštenu muziku, priuštite sebi tuširanje ili vruću kupku, čitajte knjigu, vežbajte disanje koje će vam doneti opuštanje tela - posavetovala je Tejlorova.

Stres

Stres je jedan od glavnih uzročnika lošeg spavanja. Prema rečima Tejlorove, potrebno je da naučite kako da upravljate sopstvenim stresom. Iako ovo zvuči komplikovano i teško, nije nemoguće. 

- Koristite tehnike za smanjenje stresa kao što je joga, vežbe opuštanja... Na ovaj način oslobađa se prirodni endorfin koji poboljšava raspoloženje. Vodite računa i ne vežbajte pred odlazak na spavanje jer ćete na ovaj način samo dodatno razbuditi organizam. Vežbajte preko dana, a uveče koristite aromaterapiju za opuštanje - poručila je ona.

shutterstock.com

Stvorite pozitivno okruženje za miran san

Pozitivno okruženje

Za lepe snove potrebno je stvoriti i pozitivno okuruženje. Birajte lepu posteljinu pastelnih boja koje će vas dodatno opustiti kad legnete. Proverite da li imate prijatnu temperaturu u sobi za spavanje, možete dodati i neki prirodni miris ulja kao što je lavanda koja će dodatno opustiti telo i pomoći vam da brže i lakše zaspite.

Bez kafe

Prema rečima Tejlorove, uveče izbegavajte da pijete kafu, alkohol i gazirana pića, praktično sve što može dodatno da uznemiri organizam i drži vas budnim u krevetu. 

- Kofein i alkohol utiču na kvalitet sna i doprinose da loše spavate i imate ružne snove - upozorila je Tejlorova. 

Zapisujte snove

 Sledeći put kad budete loše sanjali ili imali noćnu moru, pokušajte da zapišete te snove nakon što se probudite.

- Zapisivanje snova može pomoći da otkrijete uzrok noćnih mora, kao i okidače za nastanak loših snova. Ako se snovi ponavljaju svako jutro, zapišite onoga čega se sećate kako biste identifikovali emociju i u budnom stanju shvatili uzroke loših snova - zaključila je ona. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)