Odrasli

ZAPREPASTIĆE VAS ŠTA TREBA DA POJEDETE PRE ODLASKA U KREVET DA BISTE SPAVALI KAO BEBA: Budićete se čili i veseli!

Stručnjaci tvrde da je za kvalitetan san važno konzumirati namirnice koje sadrže triptofan, magnezijum i kalijum jer oni opuštaju mišiće i pomažu da se lakše zaspi.

22.04.2023 20:01

ZAPREPASTIĆE VAS ŠTA TREBA DA POJEDETE PRE ODLASKA U KREVET DA BISTE SPAVALI KAO BEBA: Budićete se čili i veseli!
shutterstock.com

Za dobar i kvalitetan san izuzetno važno šta jedemo uveče pred spavanje. Postoje namirnice koje mogu da nam pomognu da lakše zaspimo i ujutru se probudimo odmorni, čili i veseli.

Jedna od njih je i, verovali ili ne, i čokolada koju čak i stručnjaci preporučuju onima koji imaju probleme sa spavanjem. Međutim, to se, naravno, odnosi na crnu čokoladu koja je bogata kakaom, ali i drugim mineralima važnim za kvalitetan san.

Pixabay.com

Crna čokolada je bogata magnezijum koji pomaže u opuštanju mišića pred spavanje

Čokolada, kivi, banane

Kako je objasnio Fergus Smiters, jedan od stručnjaka za hranu, tamna čokolada sadrži triptofan koji pomaže u regulisanju spavanja.

- Crna čokolada sadrži nekoliko hranljivih sastojaka koji mogu biti od koristi za bolji san. Pored triptofona tu je i magnezijum koji pomaže u opuštanju mišića, utiče na smirivanje tela i olakšava da utonete u san. To ne znači da treba da pojedete celu tablu čokolade pre spavanja, ali jedna do dve kockice je sasvim dovoljno. To ne važi za mlečnu čokoladu - naglasio je on.

Ukoliko ste pre za neku zdraviju varijantu onda su tu kivi i banana. 

- Voće kao što su kivi i banana su sjajna opcija. Kivi je prepun serotonina koji reguliše ciklus spavanja i buđenja i na prirodan način pomaže da brže i lakše utonete u san. Banane su bogate magnezijum, kalijumom i triptofanom koji pomaže u opuštanju mišića i podstiče san. Banane su bogate i vlaknima zbog čega ćete se osećati sito i zadovoljno kad legnete u krevet, a pritom nećete opteretiti želudac - rekao je Smiters.

shutterstock.com

Humus je idealan za kasnu večeru

Kelj i humus

Kad je u pitanju starija populacija on predlaže konzumiranje kelja koji nudi brojne zdravstvene benefite, posebno za ljude u poznim godinama.

- Kelj sadrži kalcijum, kalijum i magnezijum. Svi ti minerali pomažu opuštanju mišića što utiče na bolji i kvalitetniji san. Pred spavanje možete da jedete i humus koji će vas sprečiti da tokom noći ustajete zbog gladi. Istovremeno ima efekat opuštanja, pa ćete lakše zaspati - rekao je Smiters. 

Prema njegovim rečima, humus je bogat triptofanom i folatima koji pomažu u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja. Humus možete jesti sa šargarepom, celerom, paprikom, krastavcima i čeri paradajzom za savršenu kasnu večeru. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)