Kivi je voće koje vodi poreklo iz Kine. Dobio je ime po ptici koja živi u oblasti Okeanije a koja je zaštitni znak Novog Zelanda. U zavisnosti od mesta na kojem raste može da dostigne visinu i do devet metara. Elementi najzalužniji za brojne zdravstvene benefite kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 grama kivija je 98 miligrama, što je duplo više od narandže i limuna.
Ova voćka pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale, a upravo tako se organizam štiti od mnogih bolesti. Preporučuje se konzumiranje kivija ujutru uz doručak. Ipak, ograničite se na dva do tri kivija dnevno jer veći unos može da izazove alergiju. Portal Srećna Republika vam predstavlja sve načine na koje kivi može poboljšati vaše zdravlje.
Ojačaće vam imunitet
Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja. Kivi je odličan za naš sistem za varenje. Zato pojedite i vi neki kivi ovih dana.
Bolja cirkulacija
Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.
Ublažava stres
Kivi je idealno voće za ublažavanje stresa. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost, piše portal Novosti Magazin.
Dobar je za mršavljenje
Sadrži dosta vode i nema veliku energetsku vrednost, pa je samim tim idealan za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma.
Možda vas zanima…
Za snažne kosti
Minerali magnezijum i kalijum nalaze se u kiviju, a odlični su za jačanje kostiju, zuba i noktiju.
Bonus savet
Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, imaju pesak ili kamen trebaju imati na umu da kivi može pokrenuti sitno kamenje i pesak, dobar je za čišćenje, ali ne baš prijatan te se svakako preporučuje konsultacija sa izabranim lekarom pre konzumiranja kivija u ove ili bilo koje druge terapeutske svrhe.
Komentari (0)