Slatko-kiseli plodovi

KUMKVAT, VOĆE KOJE UKLANJA DEPRESIJU I NADUTOST: Idealno za jačanje imuniteta

Od ovog voće, koje se jede sa korom, pripremaju se čajevi, likeri, džemovi i želei

05.01.2022 10:00

KUMKVAT, VOĆE KOJE UKLANJA DEPRESIJU I NADUTOST: Idealno za jačanje imuniteta
Pixabay

Na grčkom ostrvu Krfu, koje Srbi rado posećuju, u prodavnicama se nude likeri, slatko i džemovi od plodova kumkvata, voće koje podseća na sitne narandže. Sve češće ovo voće, koje se jede sa korom, može da se nađe i u našim prodavnicama.

Ovi kiselo-slatki plodovi potiču iz Kine a latinski naziv, fortunela, dat im je po britanskom naučniku Robertu Fortunu koji ga je odneo u Englesku 1846. godine.

U kineskoj provinciji Guangdong ovo voće se zove đin đu. Patuljasti primerci se kupuju u saksiji i poklanjanju prijateljima tokom kineske Nove godine, odnosno Praznika proleća. Obično se dve saksije stave sa obe strane vrata i na njih se zakače crvene kesice.

Kumkvat je bogat vitaminima A, B i C koji su neophodni za održavanje i jačanje imunog sistema. Plod se jede svež ili se koristi za pripremanje čaja. Lekari tradicionalne kineske medicine smatraju da konzumiranje svežeg kumkvata doprinosi regulisanju unutrašnje energije jer otklanja osećaj hladnoće, rastvara sluz i ublažava pijanstvo.

Pixabay

U kineskoj provinciji Guangdong se poklanja drvo ovog voća u saksiji

 

Upotrebljava se i za ublažavanje kašlja, astme, poremećaja varenja i anoreksije. Naročito se blagotvoran u lečenju bronhitisa. Kineska medicina tvrdi da ušećereni kumkvat uklanja depresiju i loše raspoloženje, a uzimanje usoljenog ploda otklanja nadutost i poremećaje u radu digestivnog trakta.

Plod kumkvate je sočan i sladak, dok je kora nakisela, pa se secka na kockice i stavlja u koktele. Od ploda mogu da se prave zelei i džemovi, kompoti, sladoledi, voćne salate. Idealan za ukrašavanje torti i kolača, ali može da se koristi i u kuvanju – na primer, da se nasecka na kružiće uz pečeno pile.

Liker od kumkvata

1/2 kg kumkvata

450 grama šećera

6 dl brendija.

Priprema:

Voćke dobro operite i izbockajte iglom. Stavite ih u veću teglu, zaspite šećerom i dolijte brendi. Držite na tamnom mestu dok se šećer ne otopi. Nakon toga procedite i sipajte u flaše. Ukoliko volite možete dodati i jedan štapić cimeta ili vanile.

Voće iz likera možte iskoristiti za kolače ili sladolede.

 

Komentari (0)