Odrasli

TIHI UBICA KRIJE SE IZA NEDOSTATKA SNA: Neispavanost podstiče ove četiri bolesti koje mogu biti fatalne po zdravlje (FOTO)

Rejčel Atard je nutricionistkinja koja je objasnila koje sve negativne posledice nedovoljno sna može da izazove.

08.03.2023 18:01

TIHI UBICA KRIJE SE IZA NEDOSTATKA SNA: Neispavanost podstiče ove četiri bolesti koje mogu biti fatalne po zdravlje (FOTO)
pexels.com

Neispavanost je jedna od negativnih strana današenjeg vremena. Međutim, sve češće se dešava da mnogi reše da se naspavaju, a bude se još umorniji. Očigledno je da nam organizam nešto poručuje. Da stvar bude gora, umor može dovesti do nekoliko fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema. Najnovija istraživanja pokazuju da visok nivo kortizola, hormona stresa, može da bude „okidač” za niz zdravstvenih nevolja, uključujući gojaznost i srčane bolesti. Prenatrpani rokovnik, porodična svađa, gomila neplaćenih računa, propalo letovanje, sve je to deo stresa koji se nagomilava i izaziva nesanicu, a da toga nismo ni svesni. Nema sumnje da svakodnevni problemi izazivaju stres, zbog čega nadbubrežne žlezde luče još više kortizola, moćnog hormona stresa koji uzrokuje anksioznost, hronični zamor, gojaznost, depresiju, oslabljeno pamćenje i srčane bolesti.

Rejčel Atard iz Australije u postu na Instagramu otkrila je uticaj nedovoljnog spavanja na zdravlje ljudi. Ona tako ističe četiri negativne strane neispavanosti koji mogu loše da se odraze na naš organizam.

- Trećina odraslih je neispavana, što može biti stresno za naše telo. Visoki stres uzrokuje kortizol. Nedovoljno spavanje može uzrokovati i druge hormonske neravnoteže što može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema - objasnila je Rejčel, a preneo San.

1. Povećanje kilaže

U vreme stresa, vaše telo proizvodi velike količine kortizola.Tako vaše telo skladišti masnoće. Kada smo neispavani, organizam proizvodi više grelina i manje leptina. Hormon grelin šalje signale u mozak, govoreći nam kada je vreme za jelo. Dok hormon leptin govori mozgu da ste siti. Kao rezultat toga, mogli bismo da jedemo više nego što bi trebalo jer ćemo se osećati gladnije.


2. Depresija i anksioznost

Neravnoteža hormona takođe može dovesti do problema mentalnog zdravlja kao što su anksioznost i depresija. Studije su otkrile da pad hormona može dovesti do smanjenja nivoa serotonina, koji se ponekad naziva hormonom sreće. Ovo može dovesti do povećanog nivoa anksioznosti i razdražljivosti.

 

 

3. Nizak libido

Dok je vaše telo pod stresom i proizvodi prekomerne nivoe kortizola, ono proizvodi manje polnih hormona, što može dovesti do nižeg libida. Vaše telo će uvek dati prednost kortizolu nad seksom i hormonima štitne žlezde, tako da će i ovi hormoni patiti.

4. Probemi sa štitnom žlezdom

Neravnoteža hormona, uključujući hormone štitne žlezde, može dovesti do stanja zvanog hipotireoza. Štitna žlezda je mala žlezda u obliku leptira u vratu, odmah ispred dušnika. Jedna od njenih glavnih funkcija je proizvodnja hormona koji pomažu u regulisanju metabolizma u telu. Nedovoljno aktivna štitna žlezda je mesto gde ona ne proizvodi dovoljno hormona. Ovo može dovesti do usporavanja mnogih funkcija tela i promene načina na koji obrađuje masti. Zbog ovih promena, problemi sa štitnom žlezdom mogu dovesti do visokog holesterola i začepljenja arterija. Previše kortizola može ometati proizvodnju hormona štitne žlezde i može je stimulisati da radi jače kako bi stvorila dovoljne količine tiroidnog hormona.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)