Odrasli

SAMO OVAJ SLATKIŠ SMETE DA JEDETE SVAKI DAN: Mnogi ga izbegavaju ga zbog šećera, a ne znaju kakve koristi ima po zdravlje

Čak i američki supermodel Sindi Kraford ne može da odoli ovoj poslastici i jede je svaki dan posle ručka.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

29.06.2025 07:25

SAMO OVAJ SLATKIŠ SMETE DA JEDETE SVAKI DAN: Mnogi ga izbegavaju ga zbog šećera, a ne znaju kakve koristi ima po zdravlje
shutterstock.com/Xavier Lorenzo

Mnogi ljudi često izbegavaju slatkiše, smatrajući ih štetnim za zdravlje, a posebno se plaše da će se ugojiti. Ipak, postoji jedan slatkiš koji se izdvaja - tamna čokolada. Lekari je preporučuju i savetuju da je konzumiramo svakodnevno, zbog njenih mnogobrojnih zdravstvenih dobrobiti. Umesto da nas ugoji, tamna čokolada može da bude deo zdrave ishrane kada se konzumira u umerenim količinama.

Jedna od poznatih ličnosti koja ne može da odoli ovom slatkišu je američki supermodel Sindi Kraford. Ova modna ikona devedesetih godina, koja i danas privlači pažnju na modnim pistama, otvoreno govori o svojoj ljubavi prema tamnoj čokoladi. Na svom profilu "Meaningful Beauty" na društvenoj mreži X, Sindi je podelila kako uživa u parčetu tamne čokolade svakodnevno, posebno nakon ručka.

- Na kraju ručka uvek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok gotov - otkrila je ona u intervjuu za magazin "The Cut".


Tamna čokolada sadrži visoke nivoe antioksidanata, koji su poznati po svojim blagotvornim svojstvima za srce i krvne sudove. Pored toga, može da poboljša raspoloženje i utiče na smanjenje stresa, čime se dodatno opravdava njena svakodnevna konzumacija. Zanimljivo je da, uprkos strahu od debljanja, umesto da nas goji, tamna čokolada može doprineti boljem zdravlju kada se uživa umereno.

Shutterstock/zoryanchik

Crnu čokoladu možete staviti i u ovsenu kašu


Tamna čokolada se često preporučuje kao zdraviji izbor u poređenju sa mlečnom čokoladom, jer sadrži manje šećera i više kakaa.

Američko udruženje za srce ističe značaj tamne čokolade u kontekstu zdravlja srca. Ova namirnica se posebno preporučuje osobama sa srčanim oboljenjima, rezistencijom na insulin i visokim krvnim pritiskom. Ove zdravstvene koristi su dovoljno uverljive da mnogi požele da odmah uključe tamnu čokoladu u svoju ishranu. Ipak, stručnjaci naglašavaju važnost opreza, posebno ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi. Preporuka je da birate tamnu čokoladu sa više od 70 odsto kakaa, kako bi se maksimizovale koristi, a minimalizovale potencijalne štete.

Zanimljivo je da je sprovedena studija na životinjama, objavljena u Journal of Nutritional Biochemistry, pokazala da flavonoidi - jedinjenja prisutna u kakau - mogu pojačati sposobnost određenih ćelija da luče insulin. U ovoj studiji, miševi su konzumirali velike količine kakaa, ali su istovremeno bili ograničeni u unosu šećera, kako bi se iskoristile prednosti koje kakao donosi.

U prethodnom kontrolisanom ispitivanju, otkriveno je da su oboleli od dijabetesa tip 2, koji su svakodnevno uživali u jednoj kockici tamne čokolade, imali bolje kontrolisane nivoe šećera u krvi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)