Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća koja se ističe svojom niskom energetskom vrednošću, ali bogatom kombinacijom vitamina, minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana. Ova biljka je posebno korisna za jačanje imuniteta, a takođe deluje i kao dobar diuretik. Karakteristični sastojci blitve, kao što su lutein i zeaksantin, često se nazivaju "vitaminima za oči", zbog svoje sposobnosti da čuvaju vid. Lutein, pored očuvanja vida, pruža i zaštitu koži od UV zraka, što je veoma važno s obzirom na to da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na ostatak tela.
Zanimljivo je da blitva može da pomogne onima koji su nepušači, ali su izloženi dimu cigareta. Uzimanje hrane bogate beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, može pružiti dodatnu zaštitu.
Ova biljka sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, kao i obilje mineralnih soli. U blitvi se nalaze i značajne količine vitamina B1, B2, kalijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i kalcijuma. Osim toga, blitva se može pohvaliti i zavidnim sadržajem ugljenih hidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja. Celulozna vlakna su posebno značajna jer pomažu u vezivanju viška vode i otrovnih sastojaka. Ugljeni hidrati su takođe važni, jer podržavaju rad mozga i nervnog sistema.
Recept sa blitvom
Vitaminska čorba
Sastojci:
- 300 g blitve
- 300 g krompira
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- 100 ml neutralne pavlake
- 100 g rendanog kačkavalja
- so, biber, univerzalni začin
Priprema:
U ovom receptu za ukusnu čorbu, prvi korak je priprema povrća. Crni i beli luk sitno se seckaju, a zatim se proprže na ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Kada luk postigne željenu boju, dolije se litar vode, što će čorbi dati osnovu. Kada voda proključa, dodaju se krompir isečen na kockice i oprana blitva.
milart/Shutterstock
Nakon što ste dodali krompir i blitvu, čorbu kuvajte na umerenoj temperaturi oko pola sata. Kada su povrće i krompir skuvani, dolazi vreme za korišćenje štapnog miksera ili blendera. Mlevenje povrća će čorbi dati kremastu teksturu i učiniti je još ukusnijom.
Kao završni korak, dodajte neutralnu pavlaku, koja će obogatiti čorbu i učiniti je još kremastijom. Kada se čorba servira u tanjiru, preporučuje se da dodate izrendan kačkavalj i komadiće hleba.
Komentari (0)