Prirodom do zdravlja

OVO POVRĆE JE PRIRODNI ČISTAČ ORGANIZMA: Posebno je važno za žene, jer podmlađuje iznutra!

Saveznik je zdravlja i mladolikosti, a savet je da lepši pol svaki dan pojede bar jednu.

Slika Autora
byAna Đelić

21.04.2025 09:40

OVO POVRĆE JE PRIRODNI ČISTAČ ORGANIZMA: Posebno je važno za žene, jer podmlađuje iznutra!
Shutterstock/Josep Suria

Rotkvica, često potcenjena u svakodnevnoj ishrani, zapravo je izuzetno dragocena biljka za celokupno zdravlje organizma, a naročito za žene. Stručnjaci je s razlogom nazivaju prirodnim čistačem organizma, jer ima snažna detoksikaciona svojstva, a njen unos se povezuje i sa usporavanjem procesa starenja iznutra.

Ova biljka azijskog porekla jedna je od najstarijih kultivisanih na svetu. Pronađena je čak i na crtežima u grobnicama starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom. Danas se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta - kao salata, začin, pa čak i lek.

Kod nas je najzastupljenija crna rotkvica, koja se preporučuje naročito u zimskom periodu. Njena konzumacija stimuliše apetit, a često se jede sveža, u salatama sa jabukom, maslinama, kiselim krastavcima, maslinovim uljem i kiselim mlekom. Zbog svog sastava, posebno se savetuje osobama koje pate od plućnih oboljenja, bronhitisa ili kašlja. Rotkvica u tankim kriškama, složena u činiji sa sve korom, može pomoći u ublažavanju simptoma navedenih bolesti.

Bela rotkvica, popularna u Japanu pod nazivom "čistač tela", poznata je po svojim diuretičkim svojstvima. Pomaže u izbacivanju peska i kamena iz organizma, ubrzava varenje masnoća, smiruje bronhitis i stimuliše rad žučne kese. Njena uloga u ishrani žena je posebno značajna. Bogata je mineralima i enzimima koji doprinose podmlađivanju organizma.

Shutterstock/topotishka

Rotkvice su prirodni čistač organizma

Međutim, važno je napomenuti da rotkvica ne bi trebalo da se soli, jer tako gubi svoja lekovita svojstva i postaje potencijalno štetna. Takođe, preporučuje se da se konzumira sveže pripremljena - stajanjem gubi miris, ukus i korisne sastojke, dok se mogu osloboditi toksične materije.

Jedine tri grupe ljudi koje ne bi trebalo da jedu rotkvice su ove.

Ako imate problem sa štitnom žlezdom, treba da smanjite unos jer može ometati apsorpciju joda, koji je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde.

Ako patite od žučnih kamenaca - konzumiranje rotkvica, naročito crnih, može podstaći protok žuči, pa se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što povećate unos.

Ako imate dijabetes - konzumiranje velikih količina može uticati na nivo šećera u krvi, pa ako imate dijagnostikovan problem sa nivoom šećera u krvi, poput dijabetesa, trebalo bi pažljivo da ih jedete i pratite nivo šećera u krvi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)