Odrasli

OVE NAMIRNICE ČISTE JETRU I PANKREAS ZA TREN OKA, PROČIŠĆAVAJU KRV I DAJU ENERGIJU: Izbacite toksine, regulišite šećer - a ovaj NAPITAK izbegavajte po svaku cenu!

Savet stručnjaka je da se maksimalno smanji konzumacija voćnih sokova.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

18.04.2025 12:30

OVE NAMIRNICE ČISTE JETRU I PANKREAS ZA TREN OKA, PROČIŠĆAVAJU KRV I DAJU ENERGIJU: Izbacite toksine, regulišite šećer - a ovaj NAPITAK izbegavajte po svaku cenu!
shutterstock.com/Andrey_Popov

Jetra i pankreas su od ključne važnosti za organizam, da čak i manji poremećaji u njihovom radu mogu imati velike posledice po zdravlje. Ova dva organa neumorno rade na održavanju ravnoteže u našem organizmu. Dok jetra deluje kao glavni filter za detoksikaciju i metabolizam, pankreas je nezamenljiv u regulaciji šećera u krvi i varenju.

Kako navodi nutricionista Dubravka Tišma, oba organa izložena su toksičnim ili štetnim uticajima, koji u velikom delu dolaze iz ishrane.

Neverovatno su važni za kompletno zdravlje, jer upravo od njihovog rada zavisi nivo šećera, masti, vitamina u telu.

- Jetra je prirodni filter organizma i najveći unutrašnji organ koji obavlja više od 500 važnih funkcija. Čisti krv od toksina (alkohol, lekovi, štetne materije), skadišti vitamine (A, B12) i minerale (gvožđe u vidu feritina), prerađuje bilirubin iz eritrocita. Proizvodi žuč, koja je neophodna za varenje masti. Reguliše metabolizam holesterola i u metabolizmu proteina razgrađuje amonijak u manje toksičnu materiju. Razgradnjom ugljenih hidrata deponuje glukozu u glikogen, koji održava stabilan nivo glikemije - kaže Tišma.

Shutterstock

Sokove treba izbegavati

Za jetru je mnogo bolje pojesti voće, nego popiti ceđeni sok.

- Fruktoza koja se nalazi u velikim količinama u industrijskim sokovima, slatkišima i kukuruznom sirupu je prosti ugljeni hidrat (monohidrat), koji se još naziva i voćni šećer. Jetra je jedini organ koji može da metabolizuje fruktozu. Pretvara je u trigliceride. Višak triglicerida dovodi do nealkoholne masne bolesti jetre. Takođe, fruktoza povećava i nivo mokraćne kiseline koja se taloži u vidu kristala na zglobovima i vanzglobnim tkivima i tako izaziva giht. Preporučljivo je ograničiti unos fruktoze tako što ćemo umesto gore navedenog jesti celo voće, a ne sokove od voća, koji zbog svoje tehnologije prerade sadrže mnogo veće koncentracije fruktoze. Osim toga, u voću je vezana za saharozu, vlakna i mnogobrojne vitamine i minerale te na taj način teže dospeva u krv od izdvojene fruktoze, koja se nalazi u sokovima i kukuruznom sirupu  - naglašava Tišma.

shutterstock.com

Kombinacija vlakana i antiokidansa je spas za jetru

Koja hrana najviše prija jetri?

  • prirodni začini (beli luk, kurkuma, peršun)
  • vlakna koji pomažu u izbacivanju holesterola (jabuke, ovsene pahuljice, lan)
  • omega-3 masne kiseline (riba, orasi, čia semenke)
  • antioksidansi  (kurkuma, borovnice, zeleni čaj)
  • biljni proteini, jer se lakše vare od životinjskih (soja, pasulj, sočivo ili leća) 

Pankreas je regulator šećera u krvi i ima dve glavne uloge:

Proizvodi insulin (smanjuje šećer u krvi) i glukagon (deluje na skadište glukoze u jetri – glikogen koji otpušta glukozu u krv kada je potrebno).

Luči enzime za varenje masti, proteina i ugljenih hidrata.

Hrana koja prija pankreasu:

  • vlakna (usporavaju apsorpciju šećera),
  • omega 3 masne kiseline (smanjuju upalu)
  • antioksidansi (štite ćelije koje luče insulin) 
  • biljni proteini (olakšavaju varenje)

Ako se već koriste prerađeni proizvodi, prema rečima Tišme, treba čitati etikete.

- Birajte one sa najmanje aditiva - izjavila je Dubravka Tišma za eKliniku.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)