Odrasli

8 UZROKA KONSTANTNOG UMORA, ISCRPLJENOSTI I OSEĆAJA NEISPAVANOSTI: Jedan će vas iznenaditi, a drugi naterati da se ozbiljno zamislite!

Konstantan umor i pospanost mogu biti simptom nekog oboljenja, loših navika ili ishrane, upozorili su stručnjaci

17.04.2023 15:01

8 UZROKA KONSTANTNOG UMORA, ISCRPLJENOSTI I OSEĆAJA NEISPAVANOSTI: Jedan će vas iznenaditi, a drugi naterati da se ozbiljno zamislite!
shutterstock.com

U svakodnevnoj trci da obavimo sve što je potrebno na poslu i u vezi s porodicom danak najčešće plaća naše zdravlje. Iscrpljenost, pospanost i konstantan umor najčešće su simptom nedovoljnog odmora organizma.

Međutim, to mogu biti i znaci nekih bolesti - od obične prehlade, do mentalnih problema. Kako piše magazin Best lajf, stručnjaci su otkrili osam mogućih problema zbog koji se osećate umorno i pospano. Ukoliko prepoznate neke od njih to će vam pomoći da preokrenete stvar u svoju korist, podignete energiju i rešite se stalnog osećaja umora.

Pixabay.com

Ishrana sa previše masti može biti jedan od uzroka stalnog umora organizma

1. Ishrana

Zdravlje vašeg organizma, ali i nivo energije, u najvećoj meri zavisi od ishrane.

- Hrana je gorivo za naše telo. Ako je ishrana bogata šećerima i nezdravim mastima to može u velikoj meri da doprinese stalnom osećaju umora. Takva vrsta ishrane može doprineti stalnom usponu i padu šećera u krvi, a uz nedostatak hranljivih namirnica telo mora da se bori da bi to nadoknadilo, što izaziva zamor – upozorio je britanski lekar Nikolas Dragolea i posavetovao prelazak na zdravu hranu.

Prema njegovim rečima, umerenost je ključna, jer ukoliko imate previše restriktivnu ishranu i brojite svaku kaloriju, to takođe može dovesti do konstantnog zamora organizma.

2. Manjak vitamina D

Vitamin D igra veoma važnu ulogu u zdravlju, snazi imuniteta i kostiju. Manjak tog vitamina u organizmu može da se manifestuje kroz umor i pospanost, a može da dovede i do problema poput depresije. Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, pre nego što odlučite da uzimate suplemente vitamina D obavezno uradite potrebne analize i konsultujte se sa lekarom koji će odrediti tačnu dozu i koliko dugo treba da koristite dodatne količine vitamina D.

Shutterstock

Nedovoljno fizičke aktivnosti utiče na kvalitet spavanja

3. Manjak aktivnosti

Fizička aktivnost je, pored ishrane, još jedna ključna stvar da dobro zdravlje. Međutim, većina ljudi ističe da nemaju slobodnog vremena da se posvete vežbanju.

- Manjak fizičke aktivnosti može dovesti do pada tonusa mišića, energije i samim tim učiniti da se stalno osećamo umorno.  Redovno vežbajte koliko vam vreme dopušta kako biste pojačali cirkulaciju, poboljšali raspoloženje i bolje spavali. Ako nemate vremena da trenirate u teretani, trudite se da što više hodate i umesto lifta koristite stepenice – preporučio je dr Dragolea.

4. Alkohol

Alkohol i nedozvoljne supstance (narkotici) još jedan su od razloga zašto se osećate bezvoljno i umorno, upozoravaju stručnjaci. Konzumiranje alkohola, čak i u umerenim količinama, otupljuje nervni sistem i nerve u organizmu što dovodi do umora. Mnogi pogrešno smatraju da ukoliko popiju čašicu žestokog pića ili vina to će im pomoći da bolje spavaju. Alkohol u organizmu utiče na povećanje hormona stresa, pa ćete sigurno brže zaspati, ali će kvalitet sna biti loš. Sličan uticaj imaju i nedozvoljene supstance koje će vas najpre podići, a potom naglo spustiti i dovesti do nesanice koja se posle teško leči, upozorili su stručnjaci.

Shutterstock

Pojedini lekovi mogu izazvati pospanost i umor

5. Lekovi

Mnogi će se iznenaditi, ali pojedini lekovi mogu biti uzrok umora i pospanosti što je neželjena pojava njihovog korišćenja. To se pre svega odnosi na razne vrste antihistaminika, beta blokatora koji se koriste za lečenje srca ili medikamenata za mentalna oboljenja. Konsultujte se sa svojim lekarom i objasnite mu kakve promene osećate, možda je potrebno da vam promeni terapiju.

6. Poremećaj raspoloženja

Konstantan umor i pospanost mogu biti indikatori i raznih psihičkih poremećaja. Nagle i česte promene raspoloženja, ankcioznost i depresija utiču na nivo energije i dovode do osećaja stalnog umora.

- Poremećaji mentalnog zdravlja, posebno ukoliko su hronične prirode, mogu da utiču na poremećaj apetita, raspoloženja i posebno spavanja. Ukoliko uz to imate stalan osećaj tuge i beznađa potražite savet od psihijatra koji će vam pomoći ili prepisati adekvatnu terapiju kako biste se lakše izborili sa svojim mentalnim stanjem – rekao je  dr Dragolea.

shutterstock.com

Loše navike vezane za spavanje takođe su jedan od čestih uzroka konstantnog umora

7. Loše navike spavanja

Na stalan umor i pospanost u velikoj meri utiču i loše navike koje imate prilikom spavanja. Kako naglašavaju stručnjaci, dobar i kvalitetan san koji je neophodan našem telu počinje mnogo ranije nego što uveče legnete u krevet. Ukoliko pijete previše kafe i gledate u mobilni telefon pred spavanja to će samo dodatno razbuditi vaše moždane ćelije pa ćete imati problem sa spavanjem. Rutina je, takođe, veoma važna pa se potrudite da svake večeri legnete bar u približno isto vreme kako bi vaš organizam znao da je došlo vreme za odmor i spavanje. Da biste se rešili umora morate promeniti loše navike.

8. Neotkrivene bolesti

Konstantan umor i pospanost preko dana mogu biti signal da imate neku bolest za koju ne znate. Spektar oboljenja je širok - od anemije, dijabetesa do problema sa štitnom žlezdom. Umor je samo posledica dodatnog napora našeg organizma da se izbori sa zdravstvenim problemom koga možda niste i svesni. Ukoliko to stanje traje duži vremenski period i nastavlja se čak i kad se dobro naspavate i odmorite, najbolje je da odete kod svog lekara i zatražite da vam se urade pregledi i analize kako bi se utvrdilo zašto ste stalno umorni i pospani.

Najčešći razlozi za stalan umor:

  • ishrana
  • manjak vitamina D
  • nedovoljno fizičke aktivnosti
  • alkohol i nedozvoljene supstance
  • mentalni problemi
  • lekovi odnosno nus pojave pojedinih medikamenata
  • loše navike koje ometaju spavanje i kvalitet sna
  • neotkrivene bolesti

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)