Odrasli

DA LI KAFA ZAISTA PODIŽE ENERGIJU? Evo šta našem telu zapravo radi omiljeni napitak za razbuđivanje (FOTO)

Možda će vas kafa razbuditi i pripremiti za novi dan

06.02.2023 10:02

DA LI KAFA ZAISTA PODIŽE ENERGIJU?  Evo šta našem telu zapravo radi omiljeni napitak za razbuđivanje (FOTO)
pexels.com

Bez kafe mnogi od nas ne mogu da zamisle novi dan i širom sveta se prema nekoj statistici popije oko dve milijarde šolja ovog napitka. Mnogi se hvataju za džezvu i prvu jutarnju kafu misleći da će ih ona poput motora pokrenuti da sa mnogo elana započnu dan, međutim, činjenica je da kafa na naš organizam ne deluje onako kako mislimo. 

Foto: Shutterstock

Da li nas kafa zaista razbuđuje

 

Kofein je jedan od najpopularnijih stimulansa na svetu i najčešće se konzumira u kafi. Mnogi se okreću kofeinu kako bi se razbudili ujutro i ostali puni energije tokom dana, ali postoji i loša strana: Previše kofeina može vas držati budnima čak i kada ste spremni za spavanje. Ključ za ovaj neželjeni učinak je spoj koji se zove adenozin, nusprodukt aktivnosti neurona u mozgu

Ovo jedinjenje reguliše naš ciklus spavanja i budnost zbog čega visoki nivoi neke naše aktivnosti dovode do umora. On raste jer se oslobađa kao nusproizvod energije koju trošimo.On šalje signal ćelijama da uspore ukoliko smo umorni zbog čega se osećamo pospano. Dok spavamo potrošnja energije opada kao i nivo adenozina koji se vraća u druge oblike. Ukoliko smo i dalje pospani i nakon buđenja, kofein na kratko može da utiče popunjavajući mesta i sprečavajući da se adenozin tamo vezuje. To sprečava našu pospanost.

Shutterstock

Mnogima je kafa potrebna ujutru kako bi mogli da funkcionišu

Kako piše Lajfsajns kofein se razgrađuje i otpušta receptore i adenozin koji se sakupljao pa se osećaj pospanosti opet vraća. Tako da jedini način na koji možemo zapravo nadoknaditi potrošenu energiju je da se naspavamo.

Koliko adenozina ima u vašem organizmu i koliko ste pospani kao posledica toga, utiče i na to koliko vas kofein budi kako treba. Znači kafa koju pijete tokom dana kada imate prisutnu pospanost, može privremeno učiniti vaš sistem moćnijim.

Činjenica je da svi izbegavaju kafu neposredno pre spavanja jer kofein itekako može otežati da zaspite. Period koji je potreban za njegovu razgradnju je oko pet sati, međutim, kod svakog od nas drugačije se matoboliše kofein tako da oni koji redovno pribegavaju ovom napitku osećaju manje kofein.

Foto: Shutterstock

Kofein koji je osnovni sastojak kafe privremeno podiže energiju, apeluju stručnjaci

 

Sa druge strane, kofein podiže nivo kortizola odnosno hormona stresa koji svakako može pomoći da se osećate budnije. Pored toga, očekivano je da ujutru imamo porast ovog hormona, tako da kafa sama po sebi možda ne izgleda moćno u ovom slučaju.

Prilikom konzumiranja kafe sa šećerom možete imati oscilacje u energiji gde može doći do skoka i pada iz razloga što šećer stvara energiju u telu dok slobodni šećeri mogu da izazovu skok šećera u krvi zbog čega se možete osećati umorno ili može doći do pada energije. 

Iako nigde ne postoji dokazana šteta od pijenja kafe na prazan stomak, savetuje se da se ona konzumira uz ili nakon obroka jer na taj način pad energije može doći sporije jer hrana usporava brzinu kojom se kofein apsorbuje. Drugi pribegavaju iz istog razloga ispijanju čaja ili energteskog pića zbog kofeina koji se i u njima nalazi, međutim, stručnjaci apeluju da kofein može biti koristan ali ne i magičan za našu energiju te da je jedini pravi izvor dobre energije kojom možemo nahraniti telo dovoljno hrane, vode i sna.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)