Odrasli

SRBI OVU NAMIRNICU JEDU U OGROMNIM KOLIČINAMA, A DRASTIČNO PODIŽE RIZIK OD DIJABETESA: Šećer skače do plafona čak i ako konzumirate 3 porcije nedeljno!

U velikom istraživanju je učestvovalo više od 205.000 ljudi.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

26.08.2025 09:40

SRBI OVU NAMIRNICU JEDU U OGROMNIM KOLIČINAMA, A DRASTIČNO PODIŽE RIZIK OD DIJABETESA: Šećer skače do plafona čak i ako konzumirate 3 porcije nedeljno!
Shutterstock/DronG

Veliko istraživanje Univerziteta Harvard koje je trajalo 30 godina, i u kojem su korišćeni podaci više od 205.000 ljudi utvrdilo je da postoji veza između jedenja krompira i povećanog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. To se, pre svega, odnosi na pomfrit i pire krompir.

Istraživači su analizirari dijete učesnika istraživanja i njihove navike u ishrani.

Iako su rezultati istraživanja ukazali na rizik povezan sa konzumacijom krompira, postoje i pozitivne strane. Naime, ne pripremaju se svi krompiri na isti način, a neki od njih mogu ostati deo zdrave ishrane.

Na primer, istraživači su utvrdili da konzumiranje tri porcije pomfrita nedeljno povećava rizik od dijabetesa za 20 odsto, a slično važi i za pire, pre svega jer se pravi sa puterom ili pavlakom.

Međutim, to nikako ne znači da treba da izbacite krompir iz svoje ishrane. Stručnjaci naglašavaju da najveću razliku predstavlja način pripreme krompira.

Shutterstock

Pomfrit je veoma štetan, od njega skače šećer

Takođe, zanimljivo je da zamena krompira celovitim žitaricama može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 4 odsto. Ako se pomfrit zameni integralnim žitaricama, rizik opada čak za 19 odsto. Ovo ukazuje na to da male promene u ishrani mogu značajno uticati na zdravlje. Stručnjaci savetuju da se ograniči konzumacija krompira, posebno pomfrita, i da se umesto njih biraju zdravi, celoviti izvori ugljenih hidrata.

Iako se krompir često doživljava kao loš izbor, on zapravo ima brojne zdravstvene prednosti. Sadrži mnogo antioksidanasa, poput flavonoida, karotenoida i fenolnih kiselina, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti srca.

shutterstock.com/GalaMan

Najvažniji je način pripreme krompira

 

Osim toga, krompir sadrži skrob, koji pomaže u ishrani crevnih bakterija i kontroli nivoa šećera u krvi.

Zanimljivo je da su poljski istraživači 2022. godine otkrili da glikoalkaloidi, prirodne hemikalije prisutne u krompiru, paprikama i goji bobicama, imaju svojstva koja se bore protiv raka.

Kako ističe nutricionista Karolina Susi, problem leži u načinu na koji pripremamo krompir. Često ne jedemo koru i pripremamo ga prženjem ili dodavanjem nezdravih sastojaka poput pavlake, putera i slanine. Pravilna priprema krompira može ga učiniti korisnim delom ishrane, umesto da on predstavlja rizik za zdravlje, uaključila je ona, prenosi New York Post.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)