Odrasli

JEDAN JEDNOSTAVAN POKRET MOŽE VAM TOPITI KILOGRAME BOLJE OD TERETANE: Dovoljno je da samo zasučete rukave u svom domu! (FOTO)

Ako ste lenji da odlazite u fitnes centre, postoji način da se aktivirate i bez toga.

04.02.2023 12:00

JEDAN JEDNOSTAVAN POKRET MOŽE VAM TOPITI KILOGRAME BOLJE OD TERETANE: Dovoljno je da samo zasučete rukave  u svom domu! (FOTO)
Shutterstock

Obavljanje poslova po kući i u dvorištu, čak i trčanje za autobusom može značajno da poboljša vašu formu i aktivnost u toku dana. Iako su istraživanja pokazala da je vežbanje vrlo važno za zdravlje i sveukupnu energiju nova istraživanja pokazuju da se kroz svakodnevno kretanje može potrošiti više energije nego dok planski vežbate. Dakle, svaka aktivnost koju u toku dana obavljamo, a u pokretu smo, može da smanji telesnu težinu, naročito za osobe koje su u srednjim godinama ili za osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da vežbaju.

Savremen život diktira neki novi način življenja pa je tako nekadašnji aktivni zamenio više sedelački način zbog čega dolazi do toga se se unosi više kalorija koje ne potrošimo. Zato je važno napraviti ravnotežu, a to se najbolje postiže kroz ciljano kretanje. 

Foto: Shutterstock

Rad u bašti bi mogao da sagori kalorije isto kao da vežbate

 

Takozvane NEAT aktivnosti koje uključuju sve radnje koje svakodnevno obavljamo, sem spavanja i jedenja, a za koje ne moramo da ulažemo napor poput vežbanja, korisne su za gubljenje kilograma.

U studiji psihologa sa Univerziteta Stanforda, dr Alije Kram, sobaricama u hotelu rečeno je da se njihov posao računa kao vežbanje i da potpada pod standarde aktivnog životnog stila. Kontrolnoj grupi nije rečeno to, dok je druga grupa kojoj je rečeno počela da gleda na svoj posao kao na fizičku aktivnost i sagorela je više energije te bila aktivnija od kontolne grupe. 

Nekoliko jednostavnih aktivnosti mogu povećati potrošnju kalorija i pomoći da smršate.

 - Kretanje po kući i rad u dvorištu nije zanemravljiv posao kao i čišćenje koje bi trebalo da bude energičnije kako preporučuju stručnjaci.

- Nemojte previše vremena provoditi pored ekrana, već jasno postavite ograničenja za vreme ispred tv-a i računara

shutterstock.com

Pasivno gledanje tv-a, zamenite nekom aktivnošću koju ćete paralelno raditi

 

- Dok gledate telefon ili tv krećite se okolo, raširite veš za sušenje ili radite trbušnjake, možete čak i da trčite u mestu za vreme reklama iako vam možda deluje smešno.

- Šetajte okolo dok razgovarate sa nekim telefonom

- Umesto što pauzu na poslu koristite da gledate i skrolujete na telefonu, bolje ustanite, protegnite se i skuvajte kafu

- Budite efikasni i to na način da postepeno radite stvari čak i ako to zahteva donošenje torbe jednu po jednu 

- Nakon svakog obroka bi trebalo da hodate oko 15 minuta

- Dok razmišljate o nekom problemu ili rešenju šetajte okolo tako da će to povećati efikasnost rešavanja istog 

- Iskoristite priliku da sa prijateljima prošetate ili ispunite vreme nekom zajedničkom aktivnošću na otvorenom.

pexels.com

Šetnja sa prijteljima nakon obroka, ili dok šetate psa učiniće vas aktivnim tokom celog dana

 

- Prošetajte psa jer na taj način imate priliku da pređete više koraka u toku dana a jedna studija je pokazala da su vlasnici pasa u proseku hodali 22 minuta duže od onih koji nemaju kućnog ljubimca

- Parkirajte se prilikom kupovine daleko od ulaza tako da imate mogućnost da prošetate do tamo.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)