Odrasli

NAKON BAJKOVITOG VENČANJA DOBILA JE VESTI KOJE SU JE POTPUNO SLOMILE: Napipala je čvor na vratu, lekari su potvrdili crne slutnje o opasnoj bolesti!

Lekari su joj rekli da su u pitanju samo otečeni limfno čovprovi, ali je ona verovala svojim instiktima i potražila mišljenje specijaliste. Saznala je strašnu istinu.

12.11.2022 19:09

NAKON BAJKOVITOG VENČANJA DOBILA JE VESTI KOJE SU JE POTPUNO SLOMILE: Napipala je čvor na vratu, lekari su potvrdili crne slutnje o opasnoj bolesti!
Printscreen Instagram/@hairbycourtneywilson

Život Kortni Vilson Kelder (28) iz britanskog grada Lids u zapadnom Jokširu se pretvorio u košmar. Međutim, ova mlada dama, po zanimanju frizerka, nije dozvolila da je loše vesti slome već je odlučila da se bori.

Dan pre njenog 28. rođendana dijagnostikovan joj je Hodgkinov limfom (kod nas poznat i pod imenom Hočkinov limfom) teško maligno obolenje koje može da se završi i fatalno. 

Venčanje pa lečenje

Kako je ispričala za britanski Indipendet, Kortni je u maju primetila čvorić na vratu i odmah je otišla kod lekara. 

- Pregledali su me i zaključili da su u pitanju samo otečeni limfni čvorovi. Kako su mi objasnili, ništa strašno. Međutim, čvor je nastavio da se uvećava. Nešto mi nije dalo mira, poslušala sam svoj instinkt i potražila mišljenje drugog lekara, tačnije specijaliste. Pogledao me je, uzeo tkivo za biopsiju i upozorio me da bi to mogao biti kancer limfnih čvorova. Uzela sam slobodne dane na poslu kako bih što više vremena provela sa mojim voljenima i pomirila se sa mogućnošću da imam tešku bolest - ispričala je ona.

Razgovarala je sa svojim verenikom Lijamom i dogovorili su se da ubrzaju planove za venčanje pre nego što ona započne bilo kakav tretman lečenja.

- Venčanje smo organizovali za samo pet nedelja. U međuvremenu su mi stigli rezultati biopsije i lekari su mi saopštili da nemam tumor. Laknulo mi je, bila sam tako srećna. Organizovali smo bajkovito venčanje, udala sam se za čoveka svojih snova i nisam ni slutila šta me čeka - prisetila se Kortni.

Verujte instiktima

Ubrzo nakon venčanja ona je napipala novi uvećan čvor na vratu i ovog puta odmah otišla kod specijalite. Uzeli su joj novi uzorak za biopsiju a rezultati su bili poražavajući. Dan pred njen 28. rođendan saznala je da boluje od teške bolesti, ali je to nije slomilo.

- Simptomi limfoma se teško mogu prepoznati i dijagnostikovati. Bolest se najčešće otkrije nakon što oteknu limfne žlezde a to je već u uznapredovaloj fazi bolesti. Uskoro počinjem sa lečenjem, optimista sam i daću sve od sebe da pobedim bolest - rekla je Kortni. 

Ona je svoju priču podelila na društvenim mrežama.
- Želim da budem primer drugim ljudima i da ohrabrim sve ljude bez obzira na godine da proveravaju svoje čvoriće. Verujete sebi i svojim instiktima i odmah potražite savete kod lekara - naglasila je hrabra mlada dama.   

Simptomi 

U pitanju je maligno obolenje koje dovodi do bujanja ćelija tumora i uvećanja limfnih čvorova najčešće na vratu. Ovo je jedan od češćih oblika malignog limfoma i najčešće se javlja u periodu između dvadesete i četrdesete ili posle 75. godine života.

Uzroci nastanka ove vrste tumora nisu poznati. Najčešći simptom kod većine pacijenata su uvećani limfni čvorovi na vratu što može uzrokovati kašalj.

U zavisnosti od napretka bolesti mogu se javiti i drugi simptomi poput povišene telesne temperature, noćnog znojenja, gubitka telesne težine i jedan vrlo specifičan simptom, a to je svrab. Bolest se razvija u četiri stadijuma. 

Hočkinov limfom se leči radioterapijom, hemoterapijom ili kombinacijom i jednog i drugog načina lečenja. Uspešnost lečenja zavisi od stadijuma u kojem je bolest okrivena, odnosno da li je zahvatila lokalno samo jednu limfnu žlezdu ili se proširila i na ostala područja i unutrašnje organe. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)