Odrasli

STJUARDESA JE PRIMETILA RANE U USTIMA, otišla je kod zubara i rekli su joj da mora da vadi umnjake i nosi protezu! Istina je bila potpuno drugačija! (FOTO)

Šarlot Vebster je zbog zapostavljanja simptoma, a zatim i pogrešne dijagnoze, vodila tešku borbu iz koje je na kraju izašla kao pobednik, a za ljude širom sveta ima samo jednu poruku.

05.11.2022 16:01

STJUARDESA JE PRIMETILA RANE U USTIMA, otišla je kod zubara i rekli su joj da mora da vadi umnjake i nosi protezu! Istina je bila potpuno drugačija! (FOTO)
Printscreen/independent.co.uk

Britanka Šarlot Vebster (27) primetila je neobične čireve u ustima, međutim, prvobitno je to prepisala stresnom i nesvakidašnjem načinu života koji je imala radeći kao stjuardesa.

Iako je nepušač i trudi se da vodi aktivan život često vežbajući u teretani, priznaje da nije previše obraćala pažnju na te simptome. Međutim, kako se rane nisu povlačila, rešila je da poseti lekara. 

- U početku nisam obraćala pažnju na čireve koji su mi se pojavili u ustima jer sam bila potpuno sluđena poslom. Često sam imala letove, menjala gradove i vremenske zone, pa sam pomislila da mi je telo odreagovalo na te promene i da mi je pao imunitet. Kako sam imala i celijakliju (autimuna bolest prim. aut), smatrala sam da su mi čirevi simptomi njenog aktiviranja - počinje Šarlot svoju prču, a prenosi Njujork Post.

Ona je čireve koju su joj se javili opisala kao mrlje u ustima tamne boje, koji posle nekog vremena pobele. Oko njih se javljalo crvenilo

 

 

YouTube/printscreen

Mlada Šarlot nije ni slutila da će zbog naizgled bezazlenih simptoma uskoro jedan dug period provesti u bolnici 

 

- Izgledali su poprilično upaljeno. Mislila sam da je po sredi neka vrsta infekcije. Javljali su se i nestajali, ali uvek u istom području. Nikada nisu u potpunosti nestajali. Bilo je i dana kada su se širili - ističe Šarlot. 

Prvobitno je odlučila da se obrati zubaru smatrajući da joj je infekcija nastala u ustima zbog nekog zuba ili sličnog problema koji bi on mogao da otkloni. Na pregledu su joj objasnili da su se čirevi verovatno javili zbog nepravilnog pranja zuba, te joj savetovali da izvadi umnjake i pokuša protezom da koriguje nepravilan raspored zuba. 

- Uradila sam kako su mi rekli. Stavila sam protezu kako bih ispravila zube, izvadila umnjake. Imala sam zaista sjajne zube nakon toga, ali čirevi se nisu povlačili. Nakon što su nastavili da se rasplamsavaju, otišla sam kod svog doktora koji je uzeo uzorak za biopsiju. Kada sam otišla po rezultate, lekar me je pitao da li imam nekoga ko bi mogao danas da bude uz mene. Upitala sam ga: " oliko je loše?", rekao mi je da jeste, pa istakao: "Stvarno mi je žao, ali imaš rak" - prisetila se Šarlot trenutka koji joj je promenio život.

Bila je šokirana rezultatima koje je dobila, posebno jer nije imala nikakve loše oralne navike koje bi mogle uticati na takvu dijagnozu. 

Nakon saznanja da je teško bolesna, usledila je operacija koja je trajala devet sati. Lekari su morali da joj uklone deo jezika i zamene ga mišićem uzetim s noge. Uradili su biopsiju limfnih čvorova kako bi utvrdili da li se rak proširio. Na svu sreću nije. 

Posle operacije sedam dana joj je bila intubirana cevšica koja joj je pomagala da diše jer je sva bila otečena. 

- Kada su došli da mi izvuku cev, kao da sam počela da se gušim. Nisam mogla samostalno da dišem na usta. Imala sam osećaj kao da su mi puna slame. Bilo je zaista neprijatno. Ipak, svakog sledećeg dana sve mi je bilo bolje i bolje - otkrila je Šarlot. 

Ipak, disanje nije jedino što iznova uči. Morala je da vežba kako da jede s novim jezikom, ali i da govori. Prolazila je kroz poseban tip fizikalne terapije. Sada apeluje na ljude da obrate više pažnje na svoje zdravlje, te da se na vreme obrate adekvatnom lekaru.

- Ljudi smatraju da morate biti starac koji puši 50 cigareta dnevno kako biste se razboleli. Postoje stereotipi vezani za rak jezika i usta - zaključila je Šarlot. 

Ipak, istraživači upozoravaju da su pušenje i konzumiranje alkohola faktori rizika za oboljevanje od ove vrste kancera koja se smatra veoma podmuklom i opasnom.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)