Odrasli

DA LI SE BUDITE S GLAVOBOLJAMA? Proverite da nemate ovaj poremećaj! (FOTO)

Bolovi u glavi od ranog jutra, posebno oni koji bude iz sna, mogu biti veoma iscrpljujući pa je važno problem rešavati od njegovog uzroka.

01.11.2022 16:57

DA LI SE BUDITE S GLAVOBOLJAMA? Proverite da nemate ovaj poremećaj! (FOTO)
pexels.com

Umesto bezbrižnog buđenja često vas ujutru dočeka iritantan, pulsirajući pritisak u glavi čim otvorite oči? Prvo što uradite jeste da posegnete za nekim lekom protiv bolova samo kako bi taj osećaj prestao. Međutim, lekari kažu da postoji način da se ta pojava spreči i bez medikamenata, a da se pritom vremenom i proredi.

Naime, ključ je u aktivnostima koje radite pred spavanje jer dehidriranost, previše alkoholnih pića ili izloženost suncu mogu uticati na to da nas ujutru probude nesnosni bolovi. Ono što je bitno da znamo jeste da su jutarnje glavobolje uobičajena pojava. Mogu se pojaviti iz nekoliko razloga, a smatra se da većina nije opasna.

shutterstock.com

Glavobolje se mogu javiti i u toku noći

Ukoliko je bol uporan i traje i po nekoliko sati, to može ukazati na koren problema. Postoji nekoliko tipova glavobolja. Migrenske glavobolje opisuju se kao pulsiranje i osećaj tupog i upornog bola u predelu očiju. Klaster glavobolje više liče na peckanje oko kapaka i imate osećaj kao da ne možete da otvorite oči od neprijatnog osećaja. Sinusna glavobolja najčešće se javlja nakon infekcije sinusa, te se bolovi projektuju na predeo oko nosa i čela. 

Jutarnja glavobolja obično se javlja u periodu između četiri i devet sati ujutru i neretko ljude probudi iz sna. Studije su pokazale da većina osoba koja pati od jutarnje glavobolje ima i poremećaj sna. Kao uzroci javljanja jutarnjih glavobolja najčečše se pominje i životni stil, piše San.

shutterstock.com

Pre nego što odete kod lekara zbog jutarnjih glavobolja, preispitajte se da li spavate dovoljno

Ni previše, ni premalo sna

Ukoliko često radite noćne smene ili ležete kasno, gotovo je neminovno da će vas ujutru probuditi neprijatan bol. Neusklađen bioritam jedan je od potencijalnih okidača glavobolja tokom buđenja. Takođe, spavanje u izuzetno hladnoj prostoriji može podstaći bolove, ali i loše uticati na kvalitet sna.

Ipak, nedovoljno sna jedan je od ključnih razloga za jutarnje glavobolje. Čak i ako spavate više nego uobičajeno, bolovi će vas sačekati uz prvu kafu. Mnogo pacijenti koji se žale na bolove, takođe, kažu da tokom spavanja imaju neke od poremećaja kao što su sindrom nemirnih nogu, bruksizam (škrgutanje zubima tokom sna), mesečarenje... Jutarnje glavobolje mogu ukazati na stanje apneje u snu, za koju mnogi i ne znaju da je imaju. Ona podrazumeva hrkanje tokom noći usled kog dolazi do pauza u disanju. 

Prema tvrdnjama lekara, jutarnje glavobolje veoma retko ukazuju na alarmantne uzroke ili probleme sa zdravljem. Ipak, ukoliko ih imate često, obratite se stručnjacima kako biste se posavetovali šta je najbolje da činite. U najgorem slučaju, glavobolje mogu ukazati na povišeni krvni pritisak, pa čak i na moždani udar. 

Foto: Shutterstock

Jutarnje glavobolje mogu da budu prilično iscrpljujuće 

Kako ublažiti bolove? 

Glavobolju možete ublažiti na nekoliko način. Jedan od njih je da stavite hladne obloge na čelo i predeo oko očiju kako bi se smanjio pritisak. Držite oblogu oko desetak minuta na bolnom mestu. Međutim, ukoliko je glavobolja od sinusa, stavite toplu oblogu na predeo oko nosa. Vežbajte jogu, ona opušta mišiće celog tela. Izbegavajte alkohol, on može biti okidač za izazivanje migrena kod gotovo trećine pacijenata. Takođe, kofein je dobar, ali u malim količinama. Savetuje se i redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi, prigušivanje svetla i stišavanje svih izvora buke.

Opustite se, lezite i odmorite. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)