Brak i veze

SVADBA ZA PAMĆENJE: Saveti za besprekornu organizaciju venčanja

Na najlepši dan u svom životu treba da budete opušteni i da uživate, a ne da budete pod stresom. Ovo je 7 saveta profesionalnih organizatora venčanja kako da sve bude besprekorno

24.05.2022 13:00

SVADBA ZA PAMĆENJE: Saveti za besprekornu organizaciju venčanja
shutterstock.com

Venčanje je najlepši dan kojim mladenci započinju novo poglavlje u životu. Međutim, organizovanje svadbenog veselja posebno za više od 50 zvanica nije lako. Da biste izbegli nepotreban stres tog dana i sve prošlo u najboljem radu nije loše pročitati savete stručnjaka kojima je profesija organizovanje venčanja.

Srećna republika nudi 7 saveta profesionalaca za  besprekornu organizaciju venčanja i svadbenog veselja.

Pixabay.com

Dobra priprema venčanja je preduslov da taj dan prođe besprekorno

1. Izbor prostora

Izbor adekvatnog prostora je prvi i vrlo važan korak. Prilikom izbora mesta, obavezno se informišite da li u sklopu restorana ili sale u hotelu postoji posebna soba u kojoj će nevesta moći na miru da se pripremi za venčanje. Isto važi i za mladoženju. Prilikom razgledanja i biranja prostora, tražite da vam tačno pokažu gde će biti mesto za mladence, jer ne želite da kad stignete na venčanje shvatite da su vas „gurnuli“ pored muzike ili u neki ćošak. Ovo je vaš dan i treba da uživate u svakom trenutku, ali i u pripremi venčanje. Ukoliko niste u potpunosti zadovoljni prostorom potražite drugi jer za svoj novac možete da birate gde ćete organizovati sopstveno venčanje.

2. Napravite računicu

Prilikom izbora sale za venčanje nemojte se ustručavati da pitate sve što vas zanima uključujući i to kakvi su stolnjaci, escajg ili čaše. Pri tome vodite računa s koliko novca raspolažete. Nemojte uzimati preskup prostor koji posle nećete moći da platite. Pogrešno je i ako računate na novac koji ćete dobiti od gostiju. Šta ako ne budete dobili dovoljno para? Izbegnite da sebe dovodite u stresnu situaciju i da na sopstvenom venčanju mozgate kako ćete sve to posle da platite. Umesto toga, razmotrite neku jeftiniju opciju kao što je iznajmljivanje modernog šatora sa baldahinima, pa venčanje organizujte negde na otvorenom.

Pixabay.com

Precizirajte sve detalje pa i koliko tačno će vas koštati svadba

3. Dogovorite tačan iznos

Prilikom dogovaranja tražite od vlasnika prostora da vam sve stavi na papir i izračuna tačan iznos kao i kad treba da platite. Većina restorana uzima kaparu, a ostatak se plaća u roku od narednih 2 do 3 meseca. Da kasnije ne biste imali problema tačno sve definišite, a rečenicu: “Ništa ne brinite, sve ćemo se dogovoriti“ nemojte tolerisati. To će vam samo doneti nepotreban stres, koji vam nije potreban, posebno ne na dan venčanja.

4. Ne nasedajte na trikove

Prilikom izbora sale za venčanje nemojte ništa da odlučujete na brzinu, već dajte sebi vremena da dobro razmislite o svemu. Ne nasedajte na trikove vlasnika restorana kako morate što pre da odlučite i date kaparu ili će neki drugi par da vas preduhitri. Verovatno i jeste velika potražnja za salama za svadbena veselja, ali budite oprezni sa mestima u kojima se osećate kao da ste osuđeni na propast ukoliko odmah ne rezervišete mesto. U prostoru u kojem ćete izgovoriti sudbonosno da treba da se osećate prijatno i opušteno, a ne pod stresom iz bilo kog razloga.

Pixabay.com

Mladenačka torta za slađi početak novog poglavlja u životu

5. Šta ulazi u meni?

Tokom dogovaranja oko mesta za venčanje tražite da se precizno definišete sve u vezi jela i pića. Ukoliko restoran po vašoj želji priprema hranu, napravite meni i isprobajte sve što će tog dana biti na vašem i stolovima vaših gostiju. Precizirajte ko je zadužen za desert i mladenačku tortu, a posebno da li ćete vi obezbediti alkohol ili je to na restoranu. Zahtevajte da se strogo vodi računa i zapisuje šta i koliko se od alkohola popilo. Verovatno će vas zakinuti, a preporuka je da skupa pića poput viskija donesite sami ili ograničite njihovo konzumiranje. Na ovaj način ćete izbeći situaciju da ispadne da su svi gosti do jednog pili samo najskuplji viski.

6. Satnica

Mnogi restorani imaju tačnu satnicu za svadbena veselja. Međutim, mnogo je više onih kod kojih je taj pojam prilično rastegljiv. Zato tražite da vam kažu tačno određeno vreme kada ulazite i kada treba da napustite restoran. Nemojte sebe da dovedete u situaciju da gledate kako konobari zevaju ili „suptilno“ stavljaju do znanja da je vreme da idete kući. Takođe, informišite se da li ima nekih ograničenja kad je muzika u pitanju. U pojedinim restoranima traže da se muzika utiša ili isključi, recimo, posle ponoći pa to morate znati i na to upozoriti svoje goste.

Pixabay.com

Dekoracija sale je važan detalj koji će ulepšati venčanje

7. Šef sale

U restoranima i salama za svadbe najčešće postoji jedna osoba koja koordiniše sve i rešava probleme na licu mesta. Ovaj šef sale je vaš „najbolji prijatelj“ prilikom organizacije. Ne ustručavajte se da ga pitate sve što vam padne napamet koliko god vam se to možda i činilo blesavo. Ako nevesta planira da obuče raskošnu belu venčanicu prepunu raznih slojeva od tila uopšte nije glupo tražiti da vidite toalet i da li će imati dovoljno mesta da obavljanje fizioloških potreba, a da pri tome ne uništi venčanicu. Ukoliko niste angažovali nekog posebno za dekoraciju, on će nadgledati i taj deo priprema, vodiće računa o temperaturi u sali, nadgledati konobare. Dogovorite se da vam uvek bude pri ruci ili negde blizu vaših roditelja ili nekog od prijatelja koga ćete angažovati da vodi računa o svemu kako biste vi  mogli opušteno da uživate u svom najlepšem danu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)