Brak i veze

NEMCI OTKRILI KOLIKO PARA STAVLJAJU U KOVERTU KAO POKLON ZA VENČANJE! Da li vas ovo iznenađuje, koja je vaša cifra?

Koliko ste galantni na svadbama daje na uvid koverta koju ste predali mladencima. Da li se i kod drugih naroda poput Nemaca, podudaraju ili mimoilaze mišlljenja sa našima o tome koliko izdvoji za poklon?

13.05.2022 10:00

NEMCI OTKRILI KOLIKO PARA STAVLJAJU U KOVERTU KAO POKLON ZA VENČANJE! Da li vas ovo iznenađuje, koja je vaša cifra?
shutterstock.com

Nekada je odlazak na svadbu i poklon koji je trebalo kupiti za mladence bila formalnost. Nošeni su pokloni za koje se verovalo da mogu biti od koristi budućim mladencima i to je to. U nekim zemljama praksa je, bar ranije bila, da parovi daju gostima spisak stvari koje su im potrebne za otpočinjanje zajedničkog života. To su uglavnom bili praktični i skromni zahtevi, a gostima je bilo olakšano jer nisu morali previše da mozgaju pred odlazak na veselje.  

Sada su se stvari promenile. Vas kao gosta na svadbi, vaše mesto i finanijsku moć definiše koverta koju predajete mladencima. Poželjno je staviti što više, ali svako to čini u skladu sa mogućnostima i time kakvu ulogu ima u životu novopečenih bračnih partnera.

Jedan nemački radio objavio je podatke o tome koliko jedan prosečan građanin treba da budete „darežljiv“ kada su takve situacije u pitanju.

Procenite svoju finansijsku situaciju

Veruje se da su Nemci među škrtijim nacijama, posebno kada je u pitanju davanje novca jer ga ne "bacaju" po svaku cenu i tačno procenjuju šta im je potrebno, a šta ne. Tako je i sa svadbama. Prema podacima koje su objavili nemački mediji, treba dobro proceniti sopstvenu finansijsku situaciju kako bi svako znao koji mu je limit.

- Visoka inflacija i trenutna pandemija su još aktuelni, pa pazite da se ne istrošite - savetuju oni.

Ukoliko je neko od mladenaca student ili pripravnik, ili su oboje u takvim pozicijama, smatra se da je "pristojna" cena za kovertu između 30 i 50 evra.

unsplash.com

Izdvojte novac u zavisnosti od finansijske situacije, ali i u kom svojstvu dolazite na svadbu

Uloga na venčanju

Nije praksa, bar kod nas, da neki poznanici ili ljudi koje ste pozvali iz pristojnosti budu "široke ruke". Tako je i kod Nemaca. Oni izdvajaju između 30 i 50 evra ukoliko se slabije poznaju s mladencima. Ako su bliski prijatelji, prikladan poklon je do 100 evra. Roditelji toliko izdvajaju po osobi, a cifra može da se penje od porodice do porodice. To važi za sve iz kruga familije, uključujući stričeve, tetke, ujake i kumove.

unsplash.com

Najbolje je izdvojiti kovertu u visini u kojoj je otprilike popijeno pića i pojedeno hrane, kažu Nemci

„Plati koliko popiješ“

Mladenci ne mogu da procene koliko će koji gost popiti i pojesti, ali je činjenica da za svoj najlepši dan formiraju i zahtevaju jelovnik koji će ispuniti sve standarde. Nekoga to košta manje ili više. Postala je praksa kod da se poklon za kovertu određuje na osnovu slobodne procene svakoga koliko će na svadbi pojesti i popiti. I Nemci se vode time - najbolje je dati onu svotu koja okvirno “pokriva“ koliko će se na svadbi konzumirati hrane i pića. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)