Brak i veze

NAPUNILA JE 18 I ODMAH SU JE UDALI ZA BRATA! Ovu svadbu je ispratio čitav svet, retko ko je video ovako nešto! (FOTO, VIDEO)

Šantel Kili iz Irske pripadnica je normadskog naroda, "putnika", čija su venčanja planetarna senzacija, a pogledajte kako je izgledao njen najsrećniji dan.

23.04.2022 10:00

NAPUNILA JE 18 I ODMAH SU JE UDALI ZA BRATA! Ovu svadbu je ispratio čitav svet, retko ko je video ovako nešto! (FOTO, VIDEO)
Prntscrn/YouTube

Takozvani "putnici" ili nomadi, narod koji uglavnom živi u Britaniji i predstavlja jednu podvrstu Roma, oduvek privlače pažnju svetske javnosti, a ono što je kod njih posebno interesantno jesu običaji, od kojih su mnogi nama potpuno nepojmljivi.       

"Putnici" se tradicionalno venčavaju veoma mladi, što posebno važi za devojke koje se stasalima za udaju smatraju već kad napune 12 godina.

Bogatstvo ostaje u porodici 

Još jedan običaj je da oni sudbonosno "da" izgovaraju nekom rođaku iz svoje uže familije kako bi bogatstvo ostalo u istoj porodici.

Prntscrn/YouTube

Deveruše su uvek jedna od glavnih atrakcija na nomadskoj svadbi

U pitanju su svadbe spektakularne, izuzetno skupe i brojne, a mlade nose tradicionalno najraskošnije haljine koje ne moraju biti strogo u beloj boji.

One su i toliko velike da se dešavalo da mlade ne mogu da se kreću, pa ni da uđu u auto.

Prntscrn/YouTube

Auto sa svadbe je posebna atrakcija    

Za putnike je tipično da se nikad ne zadržavaju na jednom mestu, zbog čega putuju punih 10 meseci, a zatim se na neko vreme stacioniraju na određenom području. Zato i žive u velikim kamp-prikolicama.

Vreme zaustavljanja je najčešće u decembru. 

Jedno od poslednjih u nizu raskošnih nomadskih venčanja jeste ono na kom se Šantel Kili zaklela na večnu ljubav svom izabraniku. Ona je tek nedavno napunila 18 godina, a njenu svadbu je propratio čitav svet budući da su snimci sa veselja postavljani na internet sa svih strana. 

To je bila jedna od najpopularnijih i najraskošnijih nomadskih svadbi, a ceremoniju je preneo i "Kanal 4", u emisiji "Moja velika romska svadba". Potom su o njoj pisali i gotovo svi svetski mediji.

Prntscrn/YouTube

Šantel po dolasku na venčanje

- Udajem se za svog rođaka! Tačno tako, on mi je brat iz uže familije. Imam dve rođene sestre, a on mi je brat iz "prvog kolena" - ispričala je oduševljena mlada.

Svet je obišla i frapantna činjenica da je mladina porodica kao miraz odvojila sumu između 52.000 i 120.000 evra. To je i potvrda da putnici žele da novac ostane "u porodici".

Venčanica iznenađenje

Mlada Šantel čak nije ni videla svoju venčanicu, a za njenu izradu je bila zadužena Telma Madin, poznata dizajnerka odevnih komada za buduće mlade nomada.  

Prntscrn/YouTube

Stilistkinje spremaju Šantel

Po Šantelinoj želji, Telma je skrojila najlepšu venčanicu koju je do sada radila.

- Na samoj haljini nalazi se više od 20.000 cirkona! Najviše truda uloženo je u korset, koji je vidno teži, ali najlepši je koji sam radila. Na njemu je od kristala urađen ogroman detalj u obliku cveta. Tu je i raskošna suknja i ogroman veo, a Šantel je najlepša mlada za koju sam radila, pa je zadovoljstvo tim veće - rekla je Telma.

Prntscrn/YouTube

Zadovoljna mlada Šantel blistala je na ceremoniji 

Grad putnika

Šantel i Džim su se venčali u Irskoj i to u gradiću Ratkeleu, koji je ceo kao stvoren za nomade.

Inače, trenutno je potpuno legalno venčati se sa rođacima u Britaniji i Irskoj, iako postoji velika rasprava u vezi sa tim pitanjem.  

- Ovaj gradić je sav u obeležju putnika. Svuda su devojke raskošno obučene i napadno našminkane, a butici su preplavljeni garderobom koja je više kostim nego komercijalna garderoba. Slično je i sa ostalim prodavnicama. Ipak, što se tiče samih putnika, moram da naglasim pošto radim za njih celog života, oni su veoma tradicionalni, pogotovo žene. One kao da su rođene 50 godina ranije. A devojke iz ovog mesta u Irskoj kao da su rođene pre 100 godina po pitanju tradicije - iznenađeno je rekla poznata dizajnerka haljina.

Prntscrn/YouTube

Spektakularna svadba

Na samo venčanje je pozvan bio i ceo gradić.

Šantel je prvo nosila ekskluzivnu haljinu u pink boji, da bi se kasnije presvukla u raskošnu venčanicu.

Priprema devojčica za nomadske svadbe

Za nomade je tipično da oni sve svoje devojke, pa čak i devojčice, a maltene i tek prohodale bebe spektakularno oblače za svadbe.

Tako su i devojčice od 4-5 godina podjednako našminkane i nalakiranih frizura, uz haljine na bretele i sa cirkonima, baš kao i punoletne devojke.

Čak su mnoge devojčice nosile i cipele na štiklu, na kojima su se teško snalazile.  

Prntscrn/YouTube

Malene devojčice u balskim haljinama u kojima se jedva kreću 

Šantel je imala 7 deveruša, dok je mladoženja Džim, verovatno zbog brojne familije, imao čak 73 kuma!

Dekoracija celog objekta bila je spektakularna, a svadbena torta je bila simbolično u liku Barbi, na koju, kako svi tvrde, liči mlada.

Prntscrn/YouTube

Sve je bilo u Barbi simbolu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)