Brak i veze

U MONGOLIJI MLADENCI ZAJEDNO KOLJU PILE I VADE MU DŽIGERICU! 10 najbizarnijih svadbenih običaja u svetu!

Svaki narod na planeti ima svoje specifičnosti vezane za određene ceremonije, ali neki baš prednjače po bizarnosti.

01.05.2022 16:00

U MONGOLIJI MLADENCI ZAJEDNO KOLJU PILE I VADE MU DŽIGERICU! 10 najbizarnijih svadbenih običaja u svetu!
Pixabay.com

Pucanje u jabuku, kupovina mlade i bacanje sita na krov su uobičajeni svadbeniobičaji u Srbiji. Ali, ako ste mislili da smo po tome neobični i drugačiji, grdno ste se prevarili. Gotovo svaki narod na planeti ima svoje, drugačije običaje od kojih su neki potpuno bizarni.

Srećna republika vam donosi 10 najneobičnijih rituala vezanih za venčanje na svetu. Ljubav se, valjda, podrazumeva.

Pixabay.com

Burme kao univerzalni simbol brka

U Mongoliji stradaju pilići

Budući mladenci u Mongoliji moraju zajednički jednim nožem da zakolju pile kako bi odredili tačan datum venčanja. Potom, po utrobi životinje oni zajedno traže džigericu i ukoliko je zdrava sledi zakazivanje svadbe. U protivnom, klanje se nastavlja. Izgleda da nisu čuli za sečenje mladenačke torte.

Plakanje mesec dana

Nevesta kineskog naroda Tuji, kako bi pokazala da je srećna, mora da plače sat vremena svakog dana čitav mesec pred venčanje. Kako se približava svadba njoj se u plakanju pridružuju baka, majka i sve žene u familiji.

U pojedinim kineskim provincijama tokom svadbenog veselja mladoženja nekoliko puta iz luka odapinje strele, naravno bez vrha, ka nevesti. Potom ih skuplja i lomi tokom ceremonije svadbe kako bi osigurao da njihova ljubav traje zauvek.

Pixabay.com

Živopisna indijska venčanja

Udaja za drvo

Ukoliko astrolog proceni da je brak budućih mladenaca osuđen na propast, buduća nevesta u Indiji se pre venčanja udaje za drvo kako bi otplatila karmički dug i osigurala sreću u braku. Pre samog venčanja prijateljice i sestre satima iscrtavaju nevestinu kožu specijalnom bojom od kane, a to može da potraje danima.

Ples kamile

U Nigeriji je na svadbama uobičajen ples kamile. Da, dobro ste pročitali. Životinja je naučena da se kreće u ritmu koji joj daje bubnjar i igra sve dok je okružena svatovima.

Pixabay.com

Mladenci u Irskoj posle venčanja izvode tradicionalni ples na jednoj nozi

Skakutanje na jednoj nozi

Pleše se i u Irskoj, ali na jednoj nozi. Naime, tokom prvog svadbenog plesa nevesta i mladoženja moraju da drže jednu nogu u vazduhu i skakuću na drugoj. Ukoliko slučajno spuste nogu na zemlju, brak je osuđen na propast.

Gaženje familije

Na Markiskim ostrvima u Francuskoj Polineziji porodica mlade bukvalno se pregazi. Čim se ceremonija venčanja završi, svi moraju leći okrenutim licima ka zemlji i dopustiti da mlada i mladoženja hodaju po njima. Ovaj čin simboliše prelazak para u bračni život.

Batine za mladoženju

Na južnokorejskim venčanjima tradicionalni običaj naroda Falaka je da mladoženja dobije batine i to ne bilo kakve. Naime, njegova rodbina i prijatelji tuku ga štapom ili sušenom ribom po stopalima. Veruje se da batine pomažu u jačanju njegovog pamćenja.

Pixabay.com

U Nemačkoj mladenci zajedno testerišu drvo

Sečenje balvana

U pojedinim krajevima Nemačke zadržao se običaj sečenja balvana. Nakon venčanja bračni par dobija balvan i ručnu testeru. Mladoženja i nevesta uhvate svako svoj kraj testere i zajednički testerišu dok ne preseku balvan kako bi dokazali da su sposobni da zajedno prevaziđu buduće probleme u braku.

Zabranjen smeh

Da bi osigurali srećan i dugovečan brak mladenici u Kongu na dan venčanja ne smeju da se smeju jer time dokazuju da će ozbiljno shvatiti bračne dužnosti.

Pixabay.com

U Kini nevesta plače po sat vremena svaki dan mesec dana pred venčanje

Tanjir i hleb za sreću

Na jermenskim venčanjima uobičajeno je da, kad mlada i mladoženja uđu u njegovu kuću, razbije se tanjir za sreću. Tada svekrva daje snaji i sinu tradicionalni hleb lavaš (nalik piti), simbol bogatstva i prosperiteta, koji mladenci zatim nose na ramenima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)