Alternativna medicina

SAVETI RUSKOG ENDOKRINOLOGA: Kako da lečite štitastu žlezdu

Danak ubrzanom i stresnom načinu života često su oboljenja štitaste žlezde, a jedno od njih je hipertireoza, čije je simptome važno prepoznati i adekvatno lečiti

26.03.2022 22:54

SAVETI RUSKOG ENDOKRINOLOGA: Kako da  lečite štitastu žlezdu
pexels.com

Poznato je da su endokrini problemi veoma česti u stresnom vremenu, u kome živimo. Oni, takođe zahtevaju sistematičan pristup u lečenju, saradnju lekara i pacijenata i uklanjanje uzroka bolesti. Jedna od čestih endokrinoloških bolesti je hipertireoza - oboljenje štitaste žlezde, u kome ovaj organ proizvodi prekomerne količine tiroidnih hormona.

Kao posledica toga, ubrzavaju se svi unutrašnji procesi u telu, a obolela osoba suočava se s tahikardijom, naglim gubitkom težine, uprkos povećanom apetitu, tremorom i povećanom razdražljivošću, a nije retkost da se pomenuti simptomi pripisuju stresu, umoru i prevelikom naporu.

POREMEĆAJ CIKLUSA I IMPOTENCIJA

- Kod žena je ovaj poremećaj mnogo češći i uglavnom se javlja između 30. i 50. godine, ali je ova bolest u poslednje vreme česta i kod muškaraca, i to u težem obliku. Međutim, statistika kaže da se hipertireoza i dalje kod žena javlja 10 puta češće nego kod muškaraca. Pored simptoma koji su tipični za oba pola, kod žena s hipertireozom se javlja poremećaj ciklusa ili čak potpuno odsustvo menstruacije, dok se kod jačeg pola može javiti ginekomastija i smanjenje seksualne želje, a usled zanemarivanja bolesti, može doći i do potpune impotencije - kaže ruski endokrinolog dr Jurij Poteškin.

pexels.com

Poremećaj ciklusa je jedan od simptoma

On dodaje da je važno da se, ako posumnjate na hipertireozu, javite lekaru, koji će kroz niz testova i procedura postaviti dijagnozu. U početnim fazama može biti teško identifikovati ovu bolest pošto se simptomi lako mogu pomešati s drugim patološkim stanjima.

- Prilikom pregleda pacijenta lekar primećuje tipično ponašanje - nervozu i stalnu anksioznost. Palpacijom se primećuje uvećana štitasta žlezda. Kardiološki pregled otkriva karakteristične simptome hipertireoze poput tahikardije i sistolne hipertenzije. Primetna je pothranjenost, uz atrofiju i tremor mišića. Karakteristični su i povećan sjaj očiju, zaostajanje gornjeg kapka pri promeni položaja očne jabučice i drhtanje očnih kapaka. Endokrinolog će, po potrebi, uraditi ultrazvuk, CT ili magnetnu rezonancu štitaste žlezde, ali i biopsiju - objašnjava dr Poteškin.

JODIRANA SO I MORSKA RIBA

On ističe da će procedura lečenja zavisiti od stepena oštećenja tiroidne žlezde i opšteg stanja pacijenta. Prilikom postavljanja dijagnoze, lekar će izabrati najbolji metod, uzeti u obzir simptome i propisati lečenje u zavisnosti od stadijuma i oblika procesa. Neophodno je striktno pratiti preporuke endokrinologa jer terapija može trajati dugo. Tretman obično uključuje i uzimanje radioaktivnog joda, usled čega će se štitasta žlezda smanjiti, a lučenje hormona normalizovati.

Radioaktivni jod se uzima u periodu od nekoliko meseci i to pod isključivim nadzorom lekara. Uključuju se i lekovi za normalizaciju nivoa hormona, a samo u najtežim slučajevima neophodna je hirurška intervencija, nakon koje se lekovi moraju uzimati doživotno. Treba imati u vidu da se, ako pacijent ne poštuje sve preporuke lekara, može razviti tireotoksična kriza. U ovom stanju svi simptomi hipertireoze štitaste žlezde su pojačani i može doći do kardiovaskularnog šoka, stanja kolapsa i srčanog udara.

 

 

- Osobe koje imaju genetsku predispoziciju za oboljenja štitaste žlezde treba redovno da se podvrgavaju preventivnim pregledima kod endokrinologa i rade sporadične analize krvi. Sledeće preporuke su veoma važne u prevenciji hipertireoze, ali i u oporavku od bolesti. Obroci treba da budu redovni i uravnoteženi, a preporučuje se pridržavanje dijete s dovoljnom količinom joda u ishrani. Uključite jodiranu so, a morska riba je odličan prirodni izvor. Takođe, potrebno je maksimalno se kloniti stresa, odustati od loših navika i održavati idealnu telesnu težinu - naglašava dr Poteškin.

SIMPTOMI

  • Prekomerno znojenje
  • Povećana osetljivost na toplotu
  • Razdražljivost
  • Agresivnost
  • Nervoza
  • Tremor ruku
  • Palpitacije i kratak dah
  • Brzi gubitak težine
  • Otok, bol i suzenje očiju
  • Slaba kosa i krti nokti
  • Hiperpigmentacije na koži

 

 

RUSKI NARODNI LEKOVI ZA HIPERTIREOZU

Lekoviti čaj od nane, valerijane i hmelja

Pomešajte dva dela sušenog lista nane i po jedan deo korena valerijane i šišarki hmelja. Dve kašike ove mešavine prelijte s dve čaše ključale vode. Ostavite čaj da odstoji poklopljen oko pola sata. Pijte po pola čaše čaja, tri puta dnevno, tokom mesec dana.

Tintura od crvenog gloga

Cvetove crvenog gloga stavite u staklenu teglu i prelijte kvalitetnom votkom u odnosu 1:10. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana. Nakon toga procedite sadržinu tegle i pijte od 15 do 30 kapi, tri puta dnevno, pre jela. Ovo je stari ruski lek koji blagotvorno deluje pri povišenoj funkciji štitaste žlezde, snižava krvni pritisak, otklanja tahikardiju i poboljšava san.

Proverite da li imate dovoljno joda u organizmu

Ovaj test je koristan za sve, a posebno za osobe koje imaju problema sa štitastom žlezdom. Uveče pred spavanje uzmite povidon jod, koji se kupuje u apoteci. Umočite u jod štapić za čišćenje ušiju i nacrtajte jodom na mišici leve ruke tri linije: tanku, srednju i debelu. Sačekajte da se linije osuše na koži i lezite da spavate. Ujutru pogledajte ruku. Ako je nestala samo najtanja linija, znači da je kod vas s jodom sve u redu. Organizam je kroz kožu uzeo onoliko joda koliko mu je bilo potrebno. Ako je, osim najtanje, nestala i srednje debela linija, to znači da nemate dovoljno joda u organizmu i da treba da obratite pažnju na zdravstveno stanje. Ako su nestale sve tri linije, znači da imate veliki manjak joda u organizmu i da vam je posebno ugrožena štitasta žlezda. Ovaj metod je potpuno bezopasan jer organizam preko kože uzima samo onoliko joda koliko mu je potrebno. Ovaj metod preporučuje poznati ruski doktor Genadij Malahov.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)