Odrasli

RANI SIMPTOMI OPASNIH KARCINOMA MOGU SE VIDETI NA POSTELJINI U KOJOJ SPAVAMO: Javljaju se noću i neretko ukazuju i na druga oboljenja (FOTO)

Rak u nekim slučajevima može izazvati groznicu, zbog čega se telo preterano znoji da bi se ohladilo.

30.07.2023 20:01

RANI SIMPTOMI OPASNIH KARCINOMA MOGU SE VIDETI NA POSTELJINI U KOJOJ SPAVAMO: Javljaju se noću i neretko ukazuju i na druga oboljenja (FOTO)
shutterstock.com

Malo poznati simptom za koji lekari kažu da bi mogao biti znak raka pojavljuje se na posteljini i jastucima svakog jutra.

Kako su danima unazad zabeležene rekordno visoke temperature, može biti lako prevideti znojenje noću. Međutim, u nekim veoma retkim slučajevima, prekomerno znojenje koje ostavlja čaršave i jastuke natopljene može biti rani znak raka, kažu stručnjaci. Noćno znojenje je dovoljno intenzivno znojenje da se upije kroz odeću ili posteljinu i može vas čak buditi tokom cele noći, piše Dejli Mejl.

shutterstock.com

Noćno znojenje može ukazati na kancer

Iako obično nema razloga za brigu, intenzivno noćno znojenje može biti rani simptom nekoliko različitih karcinoma, uključujući leukemiju, limfom, rak kostiju, rak jetre, mezoteliom i karcinoidne tumore. Nije jasno zašto se to dešava, ali to može biti znak da telo pokušava da se bori protiv raka, kao i hormonske promene. Pored toga, rak u nekim slučajevima može izazvati groznicu, zbog čega se telo preterano znoji da bi se ohladilo. Pacijenti sa rakom mogu imati valunge i noćno znojenje od operacije, zračenja, hemoterapije i uzimanja određenih lekova, prema Američkom društvu za rak (ACS).

Što se tiče znakova na koje treba paziti, prema ACS-u, uključuju osećaj neuobičajene vrućine u jednom ili više delova tela, mokru ili vlažnu kožu u bilo koje doba dana, buđenje da biste pronašli vlažnu posteljinu, jezu i znoj koji vas obliva čak i kada ste niste u vrućem području. Međutim, većinu vremena, noćno znojenje nije znak raka, posebno tokom toplotnog talasa ili ako ste skloniji znojenju. Češće, noćno znojenje može biti znak hormonskih promena usled menopauze ili trudnoće, niskog šećera u krvi, određenih lekova ili stresa. Čak i vežbanje pred spavanje, pijenje alkohola ili jedenje začinjene hrane pre spavanja može dovesti do noćnog znojenja.

shutterstock.com

Neretko nas hladan znoj budi u toku noći

Noćno znojenje od raka obično je upornije i praćeno groznicom, dok se ono iz menopauze ili češćih uzroka dešava samo povremeno. Kod pacijenata sa rakom, ovo se obično javlja zajedno sa simptomima kao što su umor i neobjašnjivi gubitak težine. Gubitak težine i vežbanje mogu smanjiti mogućnost noćnog znojenja kod nekih pacijenata. Ako patite od noćnog znojenja, razmislite o hlađenju tela hladnim tušem ili uključivanju klima uređaja ili ventilatora pre spavanja. Određeni materijali za posteljinu, kao što su pamuk ili lan, takođe odvode vlagu bolje od težih materijala.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)