Dete

DA LI ZNATE ZAŠTO DECA U JAPANU NISU DEBELA: Roditelji ih od malih nogu uče jednoj veštini zbog čega su najzdraviji mališani na svetu!

Kod kuće, u vrtiću i školi oni od najranijeg doba zsvajaju navike zdrave ishrane koje zadržavaju tokom celog života.

25.10.2023 13:18

DA LI ZNATE ZAŠTO DECA U JAPANU NISU DEBELA: Roditelji ih od malih nogu uče jednoj veštini zbog čega su najzdraviji mališani na svetu!
shutterstock.com

Prema listi UNICEFA japanska deca su među najmanje gojazna na svetskom nivou. Kultura pravilne ishrane i discipline je nešto što Japanci od malih nogu uče svoju decu što ih prati tokom odrastanja i kasnije tokom odraslog doba. Japanski dečji lekar i farmaceut Sage Išizuka ovu roditeljsku filozofiju nazvao je "šokuiku" koja se sastoji od dve reči "jesti" i "rasti".

Ova filozofija podstiče škole i roditelje da nauče decu o najranijeg doba o hrani, njenom poreklu i kako ona utiče na naše telo i um. Ovaj koncept je sastavni deo japanske kulture i to je ključan razlog zbog čega su deca u ovoj zemlji najzdravija na svetu.

Japanski roditelji često se ponašaju drugačije u odnosu na tate i mame u drugim zemljama odgajajući zdravu i srećnu decu. Evo u čemu je njihova tajna.

Zdrave navike od ranog detinjstva

Lekari u Japanu savetuju majke da se drže izbalansiranog obroka kada su njihova deca u pitanju. To podrazumeva činiju pirinča i miso supe, zatim morske plodove i pečurke kako bi deca u svoj organizam unela adekvatnu količinu minerala i vitamina.

Deca od najranijeg uzrasta od kuće preko vrtića i škole uče se zdravim navikama u ishrani. Japanska Vlada donela je još 2005. Osnovni akt o Šokuiku kako bi ga promovisala.U predškolskim ustanovama tamošnja deca beru povrće za ručak ili uče u školi o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu, piše cnbc.com.

Isprobavanje novih ukusa

Preko 95 odsto japanskih osnovnih i predškolskih ustanova ima sistem školskog ručka. Njihove obroke planiraju nutricionisti a učenici aktivno učestvuju u procesu serviranja. Dok neke ustanove i vrtići obezbeđuju obrok deci, ima i onih koji insistiraju da mališani obrok ponesu od kuće. 

shutterstock.com

Bento obrok Japanci daju deci umesto brze hrane

Vaspitačica zamoli decu da razgovaraju šta se nalazi u kutijama za ručak, pa mališani međusobno menjaju obroke kako bi isprobali novu hranu. Većina mališana od kuće donese pirinač, povrće, odreske i omlet koji su daleko bolje rešenje za decu od brze hrane jer dobijaju sezonsko voće i povrće izbegavajući prerađenu hranu sa visokim sadržajem masti i aditiva. 

Bez čipsa i grickalica

Priprema domaćih kiselih krastavaca ili zamrzavanje povrća i voća u serijama pojednostavljuje kuvanje roditeljima. Japanci svojoj deci ne daju grickalice, čips i kolačiće. Zamrzavanje u porcionisanim obrocima omogućava da i kada kod kuće nema svežih proizvoda, roditelji mogu deci da pripreme hranljiv obrok.

Voda i čaj od ječma

Japanci ne ograničavaju deci pristup voćnim sokovima ali smatraju da je zdravije da piju vodu ili čaj. Popularan je čaj od ječma koji je bogat mineralima i bez kofeina, pa ga deca mogu piti do mile vode. On je odlična alternativa slatkim čajevima i napicima a takođe vam pomaže da unesete manji broj kalorija. Primena šokuika kod kuće je navika koje se pridržava većina Japanaca i ona se takođe ogleda u pravljenju smutija sa svežim voćem i jogurtom. Za to vreme roditelji razgovaraju sa decom o voću i gde ono raste. Ovo pomaže deci da lakše prihvate zdrave navike u ishrani što kasnije primenjuju tokom celog života.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)