Prirodni lekovi

CELOG ŽIVOTA IZUČAVA PRIRODNE SUPLEMENTE I NJIHOV UTICAJ NA ZDRAVLJE KOŽE: Ova 3 koristi svakodnevno i tvrdi da imaju fantastične efekte (FOTO)

Doktor Bil Gurlej decenijama proučava bezbednost biljnih suplemenata i savetuje da se pre njihove upotrebe posavetujete sa lekarom pre nego probate bilo koji od njih.

12.10.2023 15:54

CELOG ŽIVOTA IZUČAVA PRIRODNE SUPLEMENTE I NJIHOV UTICAJ NA ZDRAVLJE KOŽE:  Ova 3 koristi svakodnevno i tvrdi da imaju fantastične efekte (FOTO)
Shutterstock

Suplementi imaju široku primenu i mnogi ih uzimaju ukoliko smatraju da hranom ne unose dovoljno vitamina, minerala i ostalih hranljivih materija koje su neophodne. Iako neki stručnjaci tvrde da su bezbedni i mnogi ih uzimaju na "svoju ruku", drugi opet tvrde da se treba konsultovati sa stručnim licem pre nego ih počnete konzumirati.

Doktor Bil Gurlej je svoj život proveo istražujući različite suplemente uključujući kantarion, mleko čička i druge  kako bi otkrio koliko su bezbedni i kako utiču na naše zdravlje. Kao glavni naučnik u Nacionalnom centru za istraživanje prirodnih proizvoda na Univerzitetu u Misisipiju posao mu je da istražuje bezbednost biljnih suplemenata i njihove interakcije sa savremenim lekovima. Ipak, uprkos tome njegov ormarić sa suplementima je vrlo oskudan, piše Insajder.

Gurlej otkriva da koristi dijetetske suplemente ali da je to u izuzetno malom broju. On tvrdi kako koristi tri suplementa za koje smatra di ih treba uzimati svakodnevno, što on to čini.

Kurkuma

Kurkuma je u narodu poznata kao "lek" za loše varenje a često pomaže i kod raznih upala. Doktor Gurlej otkriva kako svakodnevno uzima ovaj začin jer on ima antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući kurkuminu. Jedna studija je pokazala kako ovaj sastojak može da ublaži oticanje zglobova, bol i ukočenost naročito ujutru kod pacijenata sa osteoartritisom.

pexels.com

Kurkuma ima antiinflamatorna svojstva i dobra je protiv upala

Ipak, stručnjaci napominju da treba biti oprezan sa kupovinom ovog suplementa jer često ne vode računa o formulisanju svojih proizvoda može dovesti do suplemenata koji sadrže zagađivače koji povećavaju verovatnoću opasnih stanja poput oštećenja jetre.

Ulje čajevca

Gurlej svakodnevno koristi ulje čajevca kako bi svoju kožu održao zdravom. Ovo ulje je ekstrakt australijskog drveta čaja i pomaže kod raznih stanja kože poput akni, peruti, zarastanja rana, gljivica noktiju i kod drugih infekcija ili kožnih alergija.

- Ulje čajevca je odlična stvar. Koristim ga svakodnevno na nogama. - ističe Gurlej.

Shutterstock

Ulje čajevca se pokazalo efikasno kod akni i zarastanja rana

Oni koji žele da probaju ovaj suplement trebalo bi kako navodi doktor da budu posebno oprezni jer neke kompanije mogu zameniti ulje čajevca za jeftinije proizvode poput ulja eukaliptusa bez znanja potrošača. On napominje kako je ulje eukaliptusa mnogo jeftinije, a da su im slični mirisi.

Multivitamin

Za nedostatak vitamina dobar stari multivitamin može biti odlična privremena zamena. Oni su formulisani sa nizom vitamina i minerala koji mogu biti od velike pomoći njihovog nedostatka u organizmu. Iako ga Gurlej stalno koristi i ima svoje proverene brendove na koje se oslanja, on napominje da ovaj suplement nije neophodan svakome. Najbolji način, kako on kaže, da utvrdite da li imate nedostatak nekog vitamina je da se javite svom lekaru i uradite test.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)