Alternativna medicina

Da li ste čuli za ZLATNO MLEKO? Indijci ga prave od samo 5 sastojaka kojih ima i u Srbiji, a od kojih ćete pucati od zdravlja!

Recept podrazumeva mleko i još samo 4 začina, a u stanju je da okrepi čitav organizam i sačuva srce od mnogih oboljenja.

22.10.2022 11:05

Da li ste čuli za ZLATNO MLEKO? Indijci ga prave od samo 5 sastojaka kojih ima i u Srbiji, a od kojih ćete pucati od zdravlja!
Foto: Shuttestock

Kremasto piće poreklom iz Indije poznato pod imenom "Zlatno mleko" postalo je jedan od omiljenih zdravih napitaka širom sveta. Poreklo vodi iz ajuverde, tradicionalne indijske medicine.

Može se piti hladan ili topao, a kako se veruje, krepi organizam, poboljšava imunitet i blagotvorno utiče na kompletan organizam.

Za to su zaslužna 4 začina - kurkuma, cimet, đumbir i biber koji se već vekovima koriste u narodnoj medicini.

pexels.com

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina na svetu, što su potvrdile i brojne naučne studije

Kako se pravi?

Zlatno mleko se priprema veoma jednostavno i brzo. Prema preporuci stručnjaka, dovoljno je jednom dnevno popiti po šolju tog napitka. Važno je ne preterivati kako začini koji se koriste ne bi izazvali stomačne probleme ili alergije.

Može se piti u bilo koje doba dana ili kao zamena za jutarnju kafu. Zlatno mleko Indusi najčešće konzumiraju pred spavanje kako bi imali kavlitetan san i odmorili se tokom noći.

Sastojci:

- 300 ml mleka 
- 1 kašičica kurkume
- 1/4 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice đumbira u prahu
- 1/4 kašičice putera
- po ukusu može se dodati malo smeđeg šećera ili meda kako bi se napitak zasladio

Priprema:

U mleko se dodaju svi navedeni začini, svi se dobro promešaju, a zatim se napitak blago prokuva na tihoj vatri. Puter se dodaje radi lakšeg apsorbovanja kurukeme u telo.

Zlatno mleko se može piti toplo ili hladno, kako ko voli. 

Pixabay.com

U većinu napitaka koji se smatraju izuzetno blagotvornim po zdravlje stavlja se đumbir, bilo svež ili u prahu

Kako deluje?

Zlatno mleko pomaže u jačanju imuniteta i tako i u lečenju prehlada. Prema naučnim istraživanjima, kurkuma poseduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Isto tako, prema studiji međunarodnog Magazina za gastroenterologoiju iz 2011, đumbir pomaže kod mučnine i povraćanja pa taj napitak može da pomogne kod stomačnih problema i probave.

Dosadašnje naučne studije su pokazale da kurkuma, đumbir i cimet mogu uticati na nivo šećera u krvi, dovodeći ga u normalu. Napitak pozitivno utiče i na kvalitet sna, dok kurkuma utiče na nivo serotonina u mozgu pa umanjuje osećaj ankcioznosti. 

Prema istraživanju objavljenom u američkom magazinu za kardiologiju, đumbir, cimet i kurkuma utiču na smanjenje rizika od srčanih bolesti. Takođe, napitak koji sadrži kravlje mleko organizmu obezbeđuje kalcijum, što je neophodno za jačanje kostiju posebno kod polulacije starije životne dobi.

Kako je 2015. godine objavljeno u studiji "Funkcionalna hrana", kombinacija kurkume sa pomenutim začinima i mlekom poboljšava rad mozga i uopšte kognitivnih sposobnosti, posebno kod starije populacije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)