Prirodni lekovi

BILJKE protiv PUŠENJA: 4 će vam pomoći da se rešite zavisnosti

Naučno je dokazano da nekoliko biljaka umanjuje stres i napetost tokom procesa ostavljanja cigareta

16.02.2022 10:00

BILJKE protiv PUŠENJA: 4 će vam pomoći da se rešite zavisnosti
Pixabay

Istraživanja su pokazala da samo 30% pušača uspe da izdrži dva dana bez cigarete. Bez stručne pomoći, samo tri odsto se izleči iz prvog puta. Polovina, ipak, uspe u svojoj nameri, ali iz petog ili sedmog pokušaja, u roku od pet do deset godina.

Ali tu su neke biljke koje mogu da pomognu u procesu oslobađanja od cigareta i nikotina.

Kantarion

Tokom procesa odvikavanja, može vam pomoći kantarion. Cvet kantariona sadrži hiperforin i hipericin koji deluje na neurotransmitere ili hemikalije koje prenose signal do nervnih ćelija.

Studije pokazuju da kantarion utiče na serotonin, neurotransmiter koji utiče na raspoloženje. Po svemu sudeći,  nikotin oslobadja serotonin i pri smanjenom konzumiranju cigareta, količina serotonina opada što izaziva depresiju. Prilikom testiranja na životinjama, posle davanja kantariona, nivo seratonina se normalizovao.

Ovas

Zrno i stabljika ovsa takođe umanjuje simptome uznemirenosti, depresije i nesanice. Jedna studija smatra da ovas može pomoći pušaču da smanji broj popušenih cigareta. Ovas se može spremati kao hrana, čaj ili biljna tinktura pripremljena sa alkoholom kako bi se duže sačuvale vrednosti biljke.

Pixabay

Kantarion normalizuje nivo seratonina čime se smanjuje i želja za cigaretama

 

Ginseng

Lekari-tradicionalisti savetuju korišćenje još jedne biljke. Ginseng može da umanji nivo stresa i prema savetima za ostavljanje pušenja, olakšava ovaj proces. Lekari azijske medicine dugo su prepisivali ginseng za poboljšanje zdravlja uopšte i protiv stresa i uznemirenosti.

Karanfilić

U Aziji veoma vole karanfilić i smatraju ga moćnim sredstvom. Studija medicinskih biljaka izdata 2005. godine u „Američkom žurnalu kineske medicine“ zaključuje da ispijanje čaja od ekstrakta karanfilića pomaže u eliminisanju sporednih efekata nikotinske apstinencije. Visok nivo antioksidantne aktivnosti u karanfiliću ubrzava sposobnost jetre da razbija elemente nikotina i eliminiše ih iz krvotoka i time umanjuje efekte nikotinske apstinencije.

Pixabay

Voće i povrće može znatno da utiče na smanjenje želje za cigaretama

 

Šta još može da pomogne?

Akupunktura

Akupunktura kao alternativan pristup kod ostavljanja cigareta je sve češća metoda koja daje dobre rezultate. Ona pre svega umanjuje želju i ublažava simptome apstinencije kao što su razdražljivost, napetost i poteškoće u koncentraciji.

Voće i povrće

U periodu ostavljanja cigareta, jedite više svežeg voća i povrća kako biste neutralisali i očistili krv od nikotinske kiseline i stabilizovali nivo šećera u krvi. Posebno će tome doprineti šargarepa, celer, zelena salata i ostalo zeleno povrće. Jedan od saveta je i da kad god pomislite na cigaretu, popijete čašu vode.

Komentari (0)