NAJZLATNIJE DOBA

DOŽIVETI STOTU! Samo slušajte Japance i produžićete sebi vek!

Šta ako vam kažemo da možete da usporite brzinu starenja, produžite sebi život i budete u odličnoj formi? Nedavna naučna otkrića pokazuju da je to možda i izvodljivo!

09.02.2022 12:39

DOŽIVETI STOTU! Samo slušajte Japance i produžićete sebi vek!
pexels.com

Ukoliko želite da dočekate stotu na nogama, samo kopirajte Japance. Oni su poznati po svom izrazito zdravom stilu života i dugovečnosti. Naime, ljudi koji žive na japanskom ostrvu Okinava često žive do 90 ili 100 godina. Portal Srećna Republika vam otkriva koje su to njihove tajne i recepti za srećan i dug vek.

POČISTITI TANJIR? NE DOLAZI U OBZIR!

pexels.com

Starije dame

Za početak, japanska ishrana ima se odlikuje jako niskim udelom masti, koriste malo soli, voća, povrća, tofua i morskih algi. Ali takođe se radi o tome koliko jedu. To je ono što oni zovu “Hara Hači Bu”, što znači “prestanite sa jelom kada ste 80 posto siti”. To znači da bi petinu svoje hrane trebalo da ostavimo na tanjiru ili da prestanemo da jedemo kada možemo reći da nismo više gladni a ne da smo siti. To je manje drastičan način ograničavanja kalorija nego kod dijeta, a ima sve prednosti.

KAKO FUNKCIONIŠE HARA HAČI BU?

Jedite polako i koncentrišite se na hranu. Potrebno je deset minuta da hormoni, koji se luče tokom varenja, registruju sitost u vašem mozgu. Nemojte jesti i gledati televiziju, ili jesti i čitati. “Signal sitosti” da više niste gladni neće se registrovati dok nije prekasno. Povremeno spustite nož i viljušku i svesno osetite koliko ste pojeli.

Dajte prednost proteinskoj i hrani bogatoj vlaknima. Osoba u proseku koristi oko deset posto dnevne potrošnje energije za varenje hrane. Ali taj procenat se menja, u zavisnosti od vrsti hrane koju jedete. Proteini je potrebno najviše energije varenje, 20 do 30 posto ukupnih kalorija u proteinima odlazi na njihovu probavu. Slede ugljeni hidrati, pet do deset posto, zatim masti, nula do tri posto. Gotovo sve kalorije iz šećera dostupne su odmah.

pexels.com

Žene sa prostirkama za jogu

Važno je i kada jedete - danju je bolje. Vaš telesni sat reguliše obrasce spavanja, nivo hormona, telesnu temperaturu i metabolizam. Noću je naš metabolizam sporiji, zato mu dajte barem dvanaestočasovni  razmak između večere i doručka kako biste pomogli vašem organizmu da iskoristi svu dostupnu glukozu. Kada se to završi, telo prelazi na korišćenje masti za energiju.

URADITE FLAMINGO TEST

Možda ste već čitali o prednostima stajanja na jednoj nozi, jednostavnom načinu poboljšanja ravnoteže. Ali da li ste znali da je vreme koje možete provesti stojeći na jednoj nozi dobar pokazatelj koliko dugo ćete živeti i biti dobrog zdravlja? Tim Univerziteta Kjoto zatražio je od gotovo 1300 muškaraca i žena starosti od oko 67 godina da stanu na jednu nogu, otvorenih očiju i zadrže ravnotežu 20 sekundi. Zatim im je ispitivano zdravlje mozga.

pexels.com

Žena stoji na jednoj nozi

Utvrđeno je da više od 30 posto ispitanika koji su imali problema s ravnotežom tokom tog vremena ima ili bolest malih krvnih sudova mozga ili sićušna krvarenja, ili oboje, što ih dovodi u veći rizik od moždanog udara i demencije, piše portal Dejli Mejl. A 53-godišnjaci koji su mogli da stoje na jednoj nozi deset sekundi, zatvorenih očiju, najverovatnije će biti u formi i dobro se osećati i za 13 godina.

Kako biste uradili ovaj test, odredite vreme koliko dugo možete da stojite na jednoj nozi s rukama na bokovima. Prestanite da brojite kada vaše podignuto stopalo dotakne pod ili drugu nogu, ili morate da sklonite ruke sa kukova da biste balansirali. Ovo se smatra “normalnim” za vaše životno doba:

Ispod 40 godina

Oči otvorene - 45 sekundi

Zatvorene oči - 15 sekundi

Između 40-49 godina

Oči otvorene - 42 sekunde

Zatvorene oči - 13 sekundi

Između 50-59 godina

Oči otvorene - 41 sekunda

Zatvorene oči - 8 sekundi

Između 60-69 godina

Oči otvorene - 32 sekunde

Zatvorene oči - 4 sekunde

Između 70-79 godina

Oči otvorene - 22 sekunde

Zatvorene oči - 3 sekunde

Između 80-99 godina

Oči otvorene - 9 sekundi

Zatvorene oči - 2 sekunde

POZITIVAN UM

Imati svrhu u životu je ključno za zdravo mentalno starenje. Osobe “sa svrhom” više brinu o svom zdravlju, odlaze na preventivne medicinske preglede, imaju zdraviju ishranu i aktivniji način života. Žele da žive dovoljno dugo kako bi ostvarili svoje ciljeve.

pexels.com

Par na sofi

Takođe, znamo da misli i emocije mogu uticati na vaše zdravlje čak i na ćelijskom nivou, što znači da pozitivno razmišljanje može da vam pomogne da živite duže. Na Okinavi je pozitivno razmišljanje poznato kao “ikigai”. Iako ne postoji direktan prevod ove reči, to je izraz koji generalno otelotvoruje ideju radosti življenja. To je vaš osećaj svrhe, radoznalost i uzbuđenje u vezi sa životom.

JEDITE ČORBU OD MORSKIH ALGI

pexels.com

Žena vežba

Miso čorba ili miso supa se često priprema sa smeđim morskim algama, koje su osnovna namirnica mnogih azijskih jela. Bogata je vlaknima i mineralima, a takođe sadrži fukoidan, koji može da smanji upale i poboljša imuni sistem. Čini se da takođe pomaže u ublažavanju tegoba virusnih infekcija u kojima je prisutno oštećenje pluća, ali je u tim slučajevima ipak najpametnije obratiti se lekaru.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)