Treba da probate!

ZAŠTO JAPANCI JEDU NA PODU?! Toliko je zdravo da ćete i vi početi da praktikujete ovu ČUDNU NAVIKU!

Japanci jedu sedeći na podu, a mnogima je to čudno, ipak ova njihova navika je jako zdrava!

09.12.2021 09:29

ZAŠTO JAPANCI JEDU NA PODU?! Toliko je zdravo da ćete i vi početi da praktikujete ovu ČUDNU NAVIKU!
pexels.com

Svaka kultura sa sobom nosi neke tradicije i običaje koje drugim kulturama izgledaju, u najmanju ruku, čudno. Jednostavno, nekada je teško shvatiti zašto oni rade to što rade, te za nas to predstavlja jedan kulturni šok. Jedenje na podu u Japanu svakako jeste kulturni šok za nas, ali niko ne može osporiti da Japanci znaju kako da brinu o svom telu, možda čak i bolje nego zapadnjaci. Portal Srećna republika potrudio se da nađe objašnjenja zašto Japanci jedu na podu i da li i vi to treba da konzumirate.

Pomaže u varenju

Kada sedite na podu i jedete i vi sedite prekrštenih nogu, što je jedna od poza koje se mogu sresti u jogi. Veruje se da ova poza može pomoći u varenju, s obzirom da povećava protok krvi u stomaku, pa od hrane možete da dobijete i više vitamina i hranljivih stomaka. Takođe, kada se nagnete napred da uzmete hranu sa stola, a zatim se vratite u početni položaj, ojačavate svoje mišiće u stomaku i potstičete lučenje hormona leptina, koji je hormon sitosti, te ćete brže osetiti da niste više gladni i prestaćete sa jelom.

pexels.com

Suši

Čini vas fleksibilnijim

Ako predugo sedite na stolici, leđa vas mogu vrlo brzo zaboleti i možete istegnuti diskove u kičmi. S druge strane, sedenje na podu isteže kolena i kukove. Ovaj položaj jača leđa i ramena. Ovakvo sedenje čini vaše zglobove fleksibilnijim. Mišići rade čak i kada se opuštate, a vaše držanje se poboljšava.

pexels.com

Devojka na kamenu vežba jogu

Smiruje um

Kako je vaše telo u trenucima jela na podu u joga pozi, vaš um je povezuje sa opuštanjem, misli i brige se sklanjaju na stranu ostavljajući mesta samo za ukusnu hranu i uživanje. 

Komentari (0)