Saveti za bolji život

NE DOZVOLITE DA ŽIVOT UPRAVLJA VAMA: Naućite da kontrolišete svoje želje da biste USPELI!

Vrlo često se ponašamo stihijski, u skladu sa našim željama, a da ne promislimo dobro o tome šta radimo. Ipak, takvo ponašanje neće nas odvesti nikud. Ovi saveti pomoći će vam da svoj život dovedete u red i da budete istinski srećni!

02.12.2021 08:00

NE DOZVOLITE DA ŽIVOT UPRAVLJA VAMA: Naućite da kontrolišete svoje želje da biste USPELI!
printscreen/instagram.com

Društvene mreže, novac, hrana, ljubav i mnoge druge stvari upravljaju nama gotovo svakodnevno. Naši životi sveli su se na konstantnu borbu da rešimo problem koji nikad nismo ni morali da imamo, ali smo popustili pod pritiskom stvari koje nam se same nameću, skaču na nas i teraju nas da na njih trošimo svu našu energiju, naše finansije, čak i naše zdravlje.

Sagovornik na ovu temu portala Srećna republika bila je žena koja kontroliše život savršeno i koja je sa svojih 29 godina postigla veliki deo svojih, ne tako malih, životnih snova, Bobana Živanović.

Bobana je PR menadžer, osnivač škole za PR i novinarstvo, sarađivala je sa Adidasom, bila je novinar, voditelj svoje emisije “Šlic”, a kada bi se ovaj spisak nastavio verovatno bismo morali da odvojimo još jedan ceo članak da sve pokrijemo, iz tog razloga staćemo ovde. Međutim, gde god da stanemo postavlja se pitanje, kada i kako je jedna osoba od 29 godina sve to postigla?

Već smo pisali o značaju upravljanja vremenom, te ste sa nama naučili da 24 sata pretvorite u 25 sati, a kada to znate potrebno je i da naučite da kontrolišete svoj život. Tak ćete tada znate odgovor na gore postavljeno pitanje.

Upravljajte društvenim mrežama

Društvene mreže mogu biti veoma korisne, koliko u privatnom životu, toliko i u poslovnom, ali morate znati kako da ih zaustavite kada počnu da vam oduzimaju previše vremena. Poenta je da vi njih koristite da dobijete ono što vam je potrebno, bilo to malo zabave, dobra fotka ili savet, a kada svoj cilj ispunite ostavite istagram i tiktok, verujte nam, svet neće stati a da vi to ne primetite.  

Bobana, čiji posao zahteva rad na društveni mrežama otkrila nam je da je dan kada su instagram i fejsbuk pali zaista odmorila, te da nije ni osetila da ne rade:

- Jako mi je prijalo to što sam imala prilike da se malo odmorim od društvenih mreža. Svesna sam koliko su one značajne i koliko doprinose našim životima, ali nikad nisam dozvolila da me kontrolišu. Volim da imam svoje vreme bez društvenih mreža. Jesam dosta aktivna na instagramu, ali se zaista trudim da tu mrežu koristim za deljenje iskustva i druge korisne stvari.

Ah, taj novac

Koliko god novca imali čini se da ga nikad nemamo dovoljno. Od bezrazložnog trošenja do opsesivnog čuvanja. Ni jedan od ovih ekstrema nije dobar. Potrebno je da sebi priuštite lepe stvari, ali nema potrebe da to bude svaki dan, a posebno zaista nema potrebe da kupujete svaku sitnicu koju vidite. Naravno, nema potrebe ni da previše štedite, jer osim što štedite novac, uskraćujete sebi životna iskustva koja vas čine boljom osobom.

I u ovom slučaju filozofija kojom se vodi Bobana može biti zaista korisna:

- Znam za šta radim. Volim sebi da priuštim dobar komad odeće, ukusan ručak u restoranu i zanimljivo putovanje. Ipak trudim se i da štedim. Imam različita mesta gde stavljam sve malo po malo novca za sve što želim. Takođe, deset i dvadeset dinara za mene jednostavno ne postoje. Te novčanice uvek idi u kasicu prasicu i trošim ih na kraju godine. Tada kupim nešto lepo za taj sitniš koji sam uštedela.

Planiranje, planiranje

“Pravite planove da bi vam se Bog smejao” glasi naša narodna izreka, ali to ne znači da ne treba da planirate. Jednostavno, potrebno je imati cilj i biti prilagodljiv na putu do tog cilja, kao kada igrate karte. Cilj jeste pobeda, ali šta ćete da radite ako imate loše karte?

Držite se svog cilja, osmišljavajte svoja pravila i ostvarujte svoje želje jednu po jednu. Niko nije postigao uspeh, a da se oko toga nije zaista potrudio i pao, mnogo puta pao. Pobednik je onaj koji ustane i nastavi dalje i koji uprkos mnogo odricanja zna da to odricanje vredi jer vodi ka pravom cilju.

- Dok sam radila kao novinar, radila sam bez pauze. Bilo je trenutaka da nisam ni spavala, a kamoli se viđala sa prijateljima i porodicom. Oni su uvek bili puni podrške i razumeli me. Prosto morala sam da postignem svoji cilj. Sada sam uplovila u mirne vode i čini mi se da je sada pravo vreme da se posvetim tom aspektu mog života- rekla je Bobana za Srećnu republiku i dodala:

- U životu koliko je bitan balans, toliko je bitno i postaviti prioritete. Kao mlađoj, prioritet mi je bio da prikupljam znanje i da uradim što više projekata koji će me odvesti na mesto na kom želim da budem. Sama svoj direktor. Tada sam radila mnogo, i nije mi smetalo, sve me je zanimalo. A danas, to je malo drugačije. Danas želim da radim manje, ali mnogo kvalitetnije.

Čini se da je zaključak koji treba da izvučemo da je umerenost ključ svega. Budite umereni i naučite da kontrolišete svoje potrebe, ne mora sve sada i odmah, a kada jednom tu lekciju savladate bićete zaista uspešni

Komentari (0)