Odrasli

ŠTA BUBULJICE NA LICU GOVORE O NAŠEM ZDRAVLJU: Akne na nosu mogu da ukazuju na probleme creva i srca, a one na bradi su povezane sa reproduktivnim organima

Ovo je najčešći problem kože koji pogađa 85 odsto ljudi, najčešće su pogođeni tinejdžeri ali i oni znatno stariji.

03.09.2023 15:00

ŠTA BUBULJICE NA LICU GOVORE O NAŠEM ZDRAVLJU: Akne na nosu mogu da ukazuju na probleme creva i srca, a one na bradi su povezane sa reproduktivnim organima
shutterstock.com

Bubuljice su najčešći problem kože koji pogađa čak 85 odsto ljudi. Najčešće se javljaju u pubertetu usled hormonalnih promena, ali nije neobično da se zadrži i kasnije u dvadesetim, čak i tridsetim godinama a gotovo podjednako se javlja i kod muškaraca i žena.

Uzroci nastanka mogu biti različiti od hormonalnog disbalansa do hrane koju jedemo. Najčešće se javljaju na licu, vratu, leđima, ramenima i grudima. Kako su objasnili dermatolozi za britanski San, bubuljice na licu odnosno mesto na kome se najčešće pojavlju mogu dosta toga da nam kažu o našem ukupnom zdravlju.

Stručnjak za negu lica Veronika Long tvrdi da je naše lice poput mape podeljeno na zone i svaka odgovara određenom unutrašnjem organu. Ona je pojasnila šta znači mesto na našem licu na kome se najčešće pojavljuju akne. 

Na čelu

Prema Veronikinim rečima često pojavljivanje bubuljica na čelu može biti posledica korišćenja ulja za kosu zbog čega dolazi do začepljenja pora. Mapiranje lica sugeriše da se pojava akni u ovom predelu lica vezuje sa digestivnim sistemom uključujući tanko crevo i bešiku. 

Ukoliko imate problem i sa zatvorom to će se odraziti na vašem čelu.

- Bubuljice na čelu mogu biti posledica nesređenog digestivnog sistema uzrokovanog lošom ishranom, stresom ili prekomernim unosom alkohola. Nedostatak sna takođe može biti jedan od uzroka. Zdrava uravnotežena ishrana bogata proteinima i zdravim mastima je jedan od načina da se rešite dosadnih bubuljica na čelu - poručila je Veronika.

shutterstock.com

Često neposredno pre izlaska iz kuće vidimo da lice nje kako treba

Između obrva

Obrve, slepoočnice i oči su povezani sa sistemom jetre i žučne kese, i kako navodi Veronika, pojava akni u ovom predelu lica može biti posledica uživanja mlečnim proizvodima, mesu i alkoholu. Takođe, može biti i posledica hrane na koju ste alergični i osetljivi a ada toga niste ni svesni. Najjednostavniji test da proverite hoće li se koža poboljšati kada samnjite unos ove hrane. Prostor između obrva i nosa je poznato i kao T-zona i višak ulja na tom mestu može dovesti do začepljenja pora što se može rešiti i kozmetičkim proizvodima. 

Na nosu

Nos ima brojne žlezde koje proizvode ulje i koje mogu biti preaktivne. Osim bubuljica na nosu se često pojavljuju i mitiseri, ružne crne tačkice koje nastaju usled začepljenja pora. 

- Česta pojava bubuljica na nosu može da bude povezan sa problemima creva i srca. Najbolje je ovaj deo licaodržavati redovnim pilinzima koji je ukloniti mitisere i bubuljice - rekla je Veronika. 

shutterstock.com

Bubuljice na nosu su često uzrokovane začepljenim porama

 

Veronika napominje da treba da prekinete sa pušenjem, da vežbate i zdravo se hranite kako bi okrili da li će to dovesti do poboljšanja vaše kože. 

Na obrazima

Izbijanje bubuljica na ovom mestu često je prouzrokovano nakupljanjem bakterija. Telefoni, koji su pravi rezervoar bakterija  najčešći su uzroci pojave bubuljica na ovom delu lica.

- Održavajte čistim svoj telefon, ali i četike i blendere za šminkanje. Gornja polovina obraza povezana je sa stomakom i pojava bubuljica na tom mestu moglo bi da bude posledica uživanja u slatkišima. Donja je povezana sa slezinom, plućima i respiratornim sistemom pa pojava bubuljica na ovom mestu najčešće je posledica zagađenja usled čega pluća ne rade punim kapacitom što se vidi na ovom delu lica - rekla je Veronika. Ona je posvatovala da je redovno vežbanje najboljapreventiva, kao i svež vazduh i šetnje u prirodi.

shutterstock.com

Mnogim ženama zbog bubuljica često opada samopouzdanje

 

Na bradi

Akne na bradi najčešće se pojavljuju u PMS što je i logično jer je ovaj deo lica povezan sa reproduktivnim organima, hormonima i endokrinim sistemom.

- Većina bubuljica koje se pojavljuju na bradi i duž linije vilice je povezana sa hormonalnim problemima. Javljaju se i tokom trudnoće ili menopauzu. Nije uvek moguće sprečiti uporne bubuljice na ovom delu tela, ali možete to područje održavati čistim i tako preventivno uticati na manju pojavu akni na ovom delu lica - zaključila je Veronika.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)