Odrasli

PIVO JE ZDRAVIJE NEGO ŠTO SE MISLILO: Rezultati naučnog istraživanja iznenadili i najveće pivopije

Studija sporvedena na kineskom Univerzitetu dokazala je da omiljeni napitak u umerenim količinama ima svojstva probiotika.

01.09.2023 12:00

PIVO JE ZDRAVIJE NEGO ŠTO SE MISLILO: Rezultati naučnog istraživanja iznenadili i najveće pivopije
unsplash.com

Hladna čaša piva, koju mnogi vole pogotovo tokom toplih letnjih dana nije korisna samo za uživanje, već i za zdravlje, tvrde stručnjaci. Prema rezultatima istraživanja koje su sproveli kineski naučnici na Univerzitetu u Dalian konzumiranje piva u umerenim količinama ima veliku korist za naše zdravlje, piše britanski San. 

Pixabay

Pivo je mnogim ljudima omiljeni napitak posebno leti

Jača creva i imunitet

Ovo je samo poslednja u nizu naučnih studija o pivu koje su poslednjih godina sporovedene u Španiji, Portugaliji, Belgiji i drugim zemljama u kojima je dokazan pozitivan učinak piva na ljudski organizam. Naravno, pod uslovom da se konzumira u razumnim količinama.

- Kad se pivo konzumira u umerenim količinama, fenoli i druge hranjive materije koje sadrži se razgrađuju, ispoljavajući niz protivupalnih i antioksidativnih svojstava. Pivo je korisno za creva više od bilo kog drugog pića jer pozitivno utiče na creva i jača imunitet. Praktično, jedna čaša piva deluje kao probiotik slično kao jogurt - rekli su kineski naučnici.  

Kako su pojasnili, pivo u sebi sadrži spoj koji pojačava antioksidanse, poznate kao polifenoli. U kombinaciji sa većom količinom vlakana, pivo  pokazuje potencijal za poboljšanja razvoja zdravlja creva kroz probiotičke mehanizme. 

Ranije studije su pokazale da bioaktivni sastojci piva pomažu u prevenciji brojnih oboljenja kao što su bolesti srca, poboljšanje cirkulacije krvi i imunoloških funkcija.

Pixabay

Jedna čaša piva dbevno je sasvim dovoljna za dobro zdravlje

Šta su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi tačnije bakterije ili kvasci koji su dobri za naše zdravlje. Dobre bakterije prirodno se nalaze u našem organizmu najviše u crevima i digestivnom traktu. Kada dođe do narušavanja njihovog balansa probiotici su tu da tu ravnotežu vrate.

Probiotici obnavljaju sastav crevnog mikrobioma, što rezultira poboljšanjem ili prevencijom upale creva, jača se imunitet što pozitivno utiče na kompletan organizam. 

Do sada su jogurt i kiselo mleko važili za najbolje prirodne probiotike, a sada se na listi našlo i pivo. Prema rečima stručnjaka optimalna količina  koja ima blagodeti za organizam jeste čaša piva dnevno ili najviše šest čaša nedeljno.

Šta sve sadrži pivo:

  • vitamine B kompleksa pre svega B 6 i B 12
  • folna kiselina
  • vlakna iz hmelja
  • ugljene hidrate 
  • proteine
  • ne sadrži masti i šećere 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)