Odrasli

UTIČU NA DOBRO ZDRAVLJE, LAKŠE MRŠAVLJENJE ALI I SAN: Lekari otkrivaju manje poznate prednosti probiotika koje će vas iznenaditi!

Doprinose lakšem varenju i pražnjenju creva a neophodni su za imunitet koji je osnova za jak organizam.

22.07.2023 15:00

UTIČU NA DOBRO ZDRAVLJE, LAKŠE MRŠAVLJENJE ALI I SAN: Lekari otkrivaju manje poznate prednosti probiotika koje će vas iznenaditi!
shutterstock.com

Probiotici su živi mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije koje blagotvorno deluju na digestivni trakt i ceo imuni sistem. Creva sadrže i dobre i loše bakterije, a za normalno funkcionisanje njihov odnos treba da bude oko 85 odsto dobrih i 15 odsto loših bakterija. Ovaj odnos je vrlo često poremećen, pa upotrebom probiotika pomažemo organizmu da što pre uspostavi ravnotežu.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i brojnim kliničkim ispitivanjima dokazano je da probiotici blagotvorno deluju kod dijareje, zatvora, alergija, infekcija urinarnog sistema, sindroma nervoznih creva, upale creva kao i za sprečavanje povećanja štetnih bakterija, dok uz to poboljšavaju i imunološke funkcije organizma.

Foto: Shutterstock

Probiotici pomažu kod nadimanja i grčeva u stomaku

1. Bolji san

Ako ne možete da zamislite vezu između zdravog probavnog trakta i mirnog sna, onda ste možda jedan od retkih koji nikada nisu iskusili posledice lošeg varenja posle večere. 

- Nezdrava creva se mogu manifestovati simptomima kao što su nadimanje, grčevi i mučnina, što sve može poremetiti san. Za osobe sa ovim tegobama, kao što je sindrom iritabilnog creva, uzimanje probiotika prema preporuci vašeg lekara može smanjiti navedene simptome. Postoje nova istraživanja da mikrobiotika creva i mentalno zdravlje, uključujući depresiju i anksioznost, mogu uticati na san. Za one sa poremećajima raspoloženja, postoji uteha da probiotici mogu da pomognu u smanjenju simptoma i poboljšanju kvaliteta sna. Različiti sojevi su pokazali potencijalnu korist, od kojih je većina iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium, ali nema dovoljno istraživanja da bi se preporučio određeni soj - navodi dr Šeri Komin Kolins, a piše portal Preventions.

2. Jači imunitet

Veza između zdravlja creva i imuniteta je očigledna.

- Značajan deo imunog sistema je ukorenjen i kroz gastrointestinalni trakt, prema tome kada je on oštećen, to može dozvoliti patogenima da se usele i pokrenu imunološke odgovore, uključujući upalu. Upotreba probiotika za podršku dobrim crevnim bakterijama, može imati višestruke korisne efekte na zdravlje imuniteta. Dobre bakterije u crevima pomažu da se istisnu loše bakterije, sprečavajući ih da se usele i nanose štetu. Pored toga, dobre bakterije proizvode metabolite koji podstiču zdraviji imuni odgovor - ističe dr Kolins.

Shutterstock

Nova istraživanja idu u korist toga da se od probiotika i mršavi

3. Redukovanje kilaže

Dve studije obavljene su na tu temu. Prva je meta-analiza objavljena 2020. godine koja je otkrila da razlike u mikrobiomu creva utiču na metabolizam hranljivih materija, potrošnju energije i pokretače unosa hrane, kao što su smanjena sitost i povećan apetit. Drugi je sistematski pregled 27 studija iz 2021. godine, od kojih je 23 otkrilo da suplementacija probioticima pomaže gubitku težine, posebno kada je iskombinovana sa zdravim načinom života ili ograničenjem kalorija i redovnom aktivnošću tokom najmanje 12 nedelja. Iako ovi zaključci izgledaju obećavajuće, Kolins kaže da su studije koristile različite sojeve i doze i sprovođene su relativno kratko vreme.

- Još uvek učimo toliko toga o vezi između zdravlja creva i kilaže. Mnogi ljudi koji su gojazni pate od problema sa gastrointestinalnim traktom, a probiotici mogu da pomognu u rešavanju ovih problema. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se razumelo koje kombinacije mogu biti najviše efikasne - zaključuje dr Kolins.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)