Dete

SINDROM KOJI POGAĐA TINEJDŽERE IMA SIMPTOME SLIČNE GRIPU: "Svake noći se plašim da odem u krevet, ne znam da li ću se UJUTRU probuditi!" (FOTO)

Bela Endrio ima dijagnostikovan sindrom poznat pod imenom "Uspavana lepotica" zbog čega nedeljama spava i po 20 sati dnevno.

06.10.2023 14:01

SINDROM KOJI POGAĐA TINEJDŽERE IMA SIMPTOME SLIČNE GRIPU: "Svake noći se plašim da odem u krevet, ne znam da li ću se UJUTRU probuditi!" (FOTO)
Sun-printscreen-Bella Andreou

Bela Endrio (24) je Engleskinja koja pati od retkog neurološkog poremećaja koji se zove Kleine Levin sindrom (KLS), a poznatiji je kao "sindrom Uspavane lepotice". Najveće poteškoće sa njenim ponašanjem ima njena verenica Meg Stoun (25). Meg je za San objasnila koje sve poteškoće izaziva KLS kod njene verenice.

- Sa Belom sam stupila u kontakt početkom 2022. godine putem Instagrama. Ubrzo smo se upoznale i otpočele zajednički život. Sindrom koji moja verenica ima bi se opisao kao perid od nekoliko nedelja tokom kog ona spava i po 20 sati dnevno. Sve smo pokušale, držale smo popaljena svetla, ali ništa ne pomaže. Kada “upadne” u tu fazu, budim je samo kako bi popila malo vode i uzela neke grickalice, budući da je samo nekoliko sati dnevno budna. Ona se tog perioda tokom kog je budim da bi pila vodu ili jela nikada ne seća. Jednom prilikom je baš potrajalo, na kraju smo završile u hitnoj, ali tamo niko nije čuo za KSL poremećaj i ponašali su se prema nama krajnje neozbiljno - objašnjava Meg.

Kleine-Levinov sindrom je redak poremećaj koji prvenstveno pogađa tinejdžere. Otprilike 70 odsto ljudi koji žive sa ovim sindromom su muškarci, ali ni devojke nisu pošteđene. Simptomi uključuju ponovljene periode prekomernog sna, do 20 sati dnevno. Ovi simptomi se dešavaju kao "epizode", koje obično traju nekoliko dana do nekoliko nedelja, a mogu biti povezane sa delovima mozga koji su zaduženi za apetit i san. 

Epizode ​​često počinju iznenada i mogu uključivati:

  • Simptome slične gripu
  • Prejedanje
  • Razdražljivost
  • Ponašanje poput deteta
  • Dezorijentaciju
  • Halucinacije 
  • Prekomerni seksualni nagon

Sun-printscreen-Bella Andreou

Meg Stoun prolazi kroz sve Beline faze zajedno sa njom

Beli se ovo prvi put desilo kada je imala 17 godina. Nikada ranije nije pila alkoholna pića, pa je sutradan imala težak mamurluk i naredne dve nedelje je dnevno spavala oko 20 sati.

- Još tada mi je to bilo veoma čudno. Nisam osoba koja je neaktivna, depresivna, ili kojoj je potrebno mnogo sna. Veoma sam druželjubiva i otvorena. Sećam se da su mi roditelji tada bili na putovanju, pa to što sam prespavala 15 dana niko nije ni primetio. Sve sam to pripisivala alkoholu koji izgleda da izaziva ovo stanje, bar kod mene. Međutim ovakve “epizode” su počele da mi se dešavaju i sa 18 i 19 godina, kada sam krenula na ispitivanja. Budući da KLS sindrom još nije u potpunosti proučen i da se smatra novom dijagnozom, prvo su mislili da imam tumor, karcinom, hormonski ili psihički poremećaj. Na kraju svega su zaključili da je ipak KLS ili "Sindrom Uspavane lepotice" - objašnjava Bela.

Ona ističe da ovaj poremećaj u velikoj meri remeti kako njen, tako i život njenih bližnjih.

- Posle tog perioda spavanja sećala bih se svega kao kroz maglu. Zbog ovog poremećaja sam prespavala neke od svojih rođendana, mnoge bitne datume, žurke, čak i venčanja na kojima sam bila devuruša. Osećaj nije nimalo prijatan već je kao početak noćne more. Osećate da “tonete” sve dublje i dublje. Stanje je najsličnije opijenosti, zato sam ga pripisivala mamurluku. Nemate potrebu da jedete, pijete, a čak i kad su vam oči otvorene vi zapravo i dalje spavate. Moji roditelji su to objašnjavali kao situaciju u kojoj je cela kuća sa popaljenim svetlima, ali ja spavam najčvršćim s nom - ispričala je Bela.

Prema njenim rečima najviše joj je žao Meg.

- Dešava se da se samo “isključim” i ostavim je. Takođe sam tokom tih nedelja visoko ankiozna i ponašam se poput bebe. Stanje je užasno, ali Meg je naučila da živi sa tim, budi me samo da bih bar pila vodu da ne dehidriram dok sam ja u “zombi fazi”. Plašim se svake noći da zaspim, jer ne znam da li ću se ujutru uopšte probuditi, ili ću nedeljama živeti kao u snu - objasnila je ova devojka koja je po zanimanju medicinska sestra.

Sun-printscreen-Bella Andreou

Bela često spava po 20 sati dnevno

BONUS VIDEO:

Komentari (0)