Odrasli

UZ OVO VOĆE REŠIĆETE SE NESANICE I LAKŠE ZASPATI: Važno je da ga jedete u svežem stanju nikako ono iz konzerve koje ima previše šećera!

Postoje brojne namirnice poput kivija i višanja koje imaju prirodan melatonin u sebi i pomažu da se lakše utone u san.

04.10.2023 20:00

UZ OVO VOĆE REŠIĆETE SE NESANICE I LAKŠE ZASPATI: Važno je da ga jedete u svežem stanju nikako ono iz konzerve koje ima previše šećera!
Shutterstock

Nesanica je vrlo neprijatna i ukoliko potraje više dana može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Svako od nas s vremena na vreme ima problem sa spavanjem ali ukoliko je ova pojava učestala potrebno je potražiti pomoć lekara.

Iako jedni tvrde kako treba izbegavati voće u večernjim satima zbog šećera koje se nagomilava u neiskorišćenu energiju koja nas drži budnom, drugi ističu da konzumiranje određenog voća može da pomogne kod nesanice. Pored kivija tu je i ananas koji ima brojne zdravstvene prednosti. Kako je objasnio stručnjak za spavanje Dejv Gibson ovo voće je odlična opcija pred spavanje, zato što ima dovoljan nivo prirodnog melatonina koji je važan za naš san. 

Shutterstock

Veliki broj ljudi ima problem sa nesanicom a kako stručnjaci tvrde on se može rešiti konzumacijom jednog voća

Melatonin predstavlja hormon koji proizvodi mozak kao odgovor na mrak, prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, prenosi nypost.com.

On pomaže u određivanju ljudskih cirkadijanskih ritmova ili njihovog 24-časovnog unutrašnjeg sata, odnsno period budnog stanja i onog koje provedemo u snu. Prema nekim istraživanjima od skoro, namirnice poput jaja, ribe, orašastih plodova i voća i povrća takođe su odlični izvori hormona u ishrani. Pored ananasa tu je i kivi koji pomaže da se brže i lakše utone u san.

Ukoliko se suočavate sa nesanicom povedite računa da uveče pred spavanje ne jedete čokoladu, čips, sir i začinjenu hranu. Gibson navodi da ananas blagtvorno deluje na naš mozak a da melatonin iz ovog voća se apsorbuje u krvotok a zatim prelazi u mozak gde nam pomaže da lakše zaspimo.

On je naveo da je konzumacija ananasa u slučaju da imamo male nivoe melatonina, i te kako poželjna. Nutricionistkinja Ema li je na Tiktoku takođe pozvala svoje pratioce da se okrnu ovoj namirnici ukoliko žele dobar i brzi san.  Ona je navela kako je dokazano da ananas povećava melatonin u našem telu i da pomaže da brže zaspimo dubokim snom. Naravno, sve se ovo odnosi na svež ananas dok onaj kao kompot iz konzerve ima previše šećera i treba ga izbegavati i to ne samo uveče.

Gibson sa druge strane navodi kako višnje definitivno imaju najviši nivo melatonina od bilo kojeg voća. On kaže da bi ovo voće uvek bilo njegova preporka sa čime se slažu i prizvođaći ovog ukusa koji navode kako sok od ovih višanja odmah tera na spavanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)