Odrasli

UVODE SE PROSTIRKE U MUŠKIM TOALETIMA NA KOJIMA PIŠE VAŽNA PORUKA: Ukoliko primetite ovaj simtom na koji ukazuje obaveštenje, pravac kod lekara to vam može spasti život!

Rak prostate, bešike i bubrega imaju jedan zajednički pokazatelj koji nikako ne smete da ignorište.

06.12.2023 17:02

UVODE SE PROSTIRKE U MUŠKIM TOALETIMA NA KOJIMA PIŠE VAŽNA PORUKA: Ukoliko primetite ovaj simtom na koji ukazuje obaveštenje, pravac kod lekara to vam može spasti život!
Shutterstock

Krv prilikom mokrenja može da bude znak tri vrste karcinoma i zato nikada ne smemo ignorisati ovaj simptom. Na prvom mestu je rak prostate, a slede ga rak bešike i bubrega. Rak prostate je maligna bolest koja prema podacima iz 2021. godine, predstavlja prvi uzrok smrtnosti muške populacije obolele od karcinoma. Naša zemlja se uklapa u svetske statistike po broju novih pacijenata koji oboljevaju od ove vrste karcinoma. U Srbiji dijagnozu raka prostate godišnje dobije oko tri hiljade muškaraca, a premine više od hiljadu njih. 

Genetska predispozicija je jedan od faktora rizika. Muškarci kojima je neko u porodici oboleo od raka prostate, imaju značajno veći rizik od razvoja bolesti. Rak prostate sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma i veliki broj njih dugo ne bude otkriven, dok on u početnoj fazi nema nikavih simptoma. U odmaklom stadijumu se javljaju tegobe poput otežanog ili učestalog mokrenja, pogotovo noću, nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja i naravno krv u urinu.

shutterstock.com

Ukoliko primetite krv u mokraći odmah posetite lekara

Pojava konstantnih bolova u kostima koji traju barem dve nedelje je simptomatična za uznapredovali karcinom prostate. Ovakvi bolovi se najčešće javljaju u karlici, donjem delu leđa, kukovima ili kostima nogu. Bolovi mogu biti praćeni značajnim gubitkom telesne težine. Preporuka je da svako ko oseti prve simptome poseti lekara, kako bi bolest bila pod kontrolom. 

U svetu su zato počeli da se postavljaju znaci upozorenja koji stoje u pisoarima klubova, restorana i fudbalskih igrališta kako bi se muškarci podstakli da se testiraju na tumor. Slogani odštampani na podlogama koje stoje u toaletu glase:

- Primetili ste krv u urinu? Odmah se obratite svom lekaru opšte prakse - pisaće na prostirci.

shutterstock.com

Ne dozvolite da bolest uzme maha

Stručnjaci su došli do zaključka da sedam od 10 muškaraca koristi javni pisoar najmanje jednom nedeljno. Zato će prostirke sa ovim rečima upozorenja biti postavljene u hiljade toaleta širom Engleske, uključujući prodavnice i hotele i biće viđene milionima puta. Cilj je da se slična stvar uradi i u ostalim gradovima Evrope.

- Ne treba zanemariti prisustvo krvi u mokraći, čak i samo jednom. To može ukazati na rak, tako da to mora da proveri vaš lekar opšte prakse. Ovo je samo jedan od mnogih načina na koje pomažemo ljudima da budu svesni mogućih simptoma raka - istakao je prof. Piter Džonson direktor za ispitivanje karcinoma u Velikoj Britaniji, a o tome je pisao i San.

Dejv Karson, generalni direktor kompanije koja proizvodi prostirke za pisoar istakao je da se nada da će prostirke u toaletima probuditi svest za redovnom kontrolom kod muškaraca.

- Ponosni smo na ovaj kreativan, ali jednostavan način da prenesemo poruku koja može da spase živote - zaključio je on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)