Odrasli

NOĆNA NAVIKA MOŽE UKAZATI NA ZLOĆUDNI RAK KOJI POKAZUJE SIMPTOME TEK U KASNOJ FAZI: Muškarci ove kategorije su najugroženiji, lekari upozoravaju da se odmah obrate lekaru (FOTO)

Potreba za češćim mokrenjem noću takođe može biti uzrokovana tumorom koji raste i ponovo gura uretru

05.10.2023 15:02

NOĆNA NAVIKA MOŽE UKAZATI NA ZLOĆUDNI RAK KOJI POKAZUJE SIMPTOME TEK U KASNOJ FAZI: Muškarci ove kategorije su najugroženiji, lekari upozoravaju da se odmah obrate lekaru (FOTO)
shutterstock.com

Stručnjaci apeluju na ljude da paze na svoje noćne navike jer potreba da češće koriste toalet može biti znak agresivnog raka.


Upozorenje je izdato zbog noćne navike koja može biti povezana sa oblikom raka kod muškaraca. Prema mišljenju stručnjaka, naglo povećanje potrebe za mokrenjem tokom noći može biti znak raka prostate. Nokturija je stanje koje dovodi do toga da morate češće da koristite kupatilo, budite se da biste urinirali tokom noći, prema Klivlendskoj klinici.


Teški slučajevi ovog stanja pronađeni su u 25 odsto slučajeva raka prostate, a nokturija je nuspojava tretmana zračenjem, prema istraživanju. Potreba za češćim mokrenjem noću takođe može biti uzrokovana tumorom koji raste i ponovo gura uretru, prenosi Dejli ekspres.

Shutterstock

Rak prostate ispoljava simptome tek u uznapredovaloj fazi

BOLEST BEZ RANIH SIMPTOMA

- Ovo se može smatrati noćnom učestalošću mokrenja. Nokutrija je češća u kasnijim stadijumima raka prostate, što znači da treba odmah potražiti savet lekara ako primetite ovaj simptom - poručuju iz Klivlendske klinike.

Rak prostate često ne izaziva primetne znakove sve dok bolest ne napreduje. Britanska nacionalna zdravstvena organizacija poručuje da je rak prostate podmukla bolest koja ne pokazuje simptome dok već ne bude alarmantno.

- Rak prostate obično ne izaziva nikakve simptome sve dok rak ne naraste dovoljno da izvrši pritisak na cev koja izvlači mokraću iz bešike iz penisa. Simptomi raka prostate mogu uključivati potrebu za češćem mokrenjem, često tokom noći - porčuju iz ove organizacije, piše Dejli rekord.


Rane znakove upozorenja može biti teško tražiti, uz nedostatak očiglednih simptoma u mnogim slučajevima. Međutim, prema podacima o raku prostate u Velikoj Britaniji, ako imate 50 ili više godina, ako je vaš otac ili brat patio od te bolesti,  trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse.

shutterstock.com

Obratite pažnju na ishranu

OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU


Doktor Bredli Mekgregor, onkolog sa Instituta za rak Dana-Farber pridruženog Harvardu, rekao je:

-Iste prehrambene navike koje mogu da smanje rizik od raka prostate mogu imati sličan efekat kao i možda usporavanje njegovog širenja. Dakle, bez obzira gde se nalazite u smislu raka prostate, od praćenja nivoa PSA do lečenja dijagnoze, iskoristite priliku da se ozbiljno pozabavite svojom ishranom - poručio je ovaj stručnjak.
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)