Odrasli

OVO SU SIMPTOMI RAKA PROSTATE KOJE SVAKI MUŠKARAC MORA DA ZNA: Jedan se javlja isključivo tokom noći, obratite pažnju!

Bolest čiji ishod može da bude fatalan ukoliko se ne uoči na vreme uvek ima ustaljen obrazac, ne zanemarujte ga!

28.06.2023 15:08

OVO SU SIMPTOMI RAKA PROSTATE KOJE SVAKI MUŠKARAC MORA DA ZNA: Jedan se javlja isključivo tokom noći, obratite pažnju!
shutterstock

Prostata je žlezda svojstvena muškarcima i nalazi se oko mokraćnog kanala, a ispred debelog creva. Kada je zdrava, veličine je kestena, a osnovna funkcija joj je da proizvodi semenu tečnost. Bolesti prostate su najčešće bolesti sa kojima se suočavaju muškarci, naročito srednje i starije dobi, mada nije retkost da se tegobe sa prostatom jave i kod mlađih. Najčešće problemi sa prostatom nastaju nakon 40. godine života. S godinama, taj rizik se povećava, pa se smatra da skoro svaki drugi muškarac nakon 60 godina starosti iskusi neki od problema koje može zadavati prostata.

Karcinom prostate je uglavnom prvi ili drugi po učestalosti karcinoma kod muškaraca. U Srbiji se svake godine otkrije oko 1250 novih slučajeva karcinoma prostate. Bolest se, nažalost, često otrkiva tek kada se pojave simptomi metastaza na kostima. Najčešće se javlja u obliku adenokarcinoma, tačnije kancera epitela koji potiče iz tkiva žlezda. Karcinom prostate obično bude neopažen do kasnih stadijuma bolesti jer uglavnom ne daje nikakve simptome. Zato su od ogromnog značaja preventivni urološki pregledi prostate. Svaki muškarac od 50 godina zato treba da ode na prvi preventivni pregled prostate.

Foto: Shutterstock

Neophodno je pojavom prvih simptoma otići kod lekara

Simptomi raka prostate su:

  • Smetnje pri mokrenju
  • Krv u mokraći
  • Učestalo mokrenje
  • Lažni nagon za mokrenjem
  • Učestali nagon za mokrenjem slabog mlaza mokraće
  • Nemogućnost zadržavanja mokraće 
  • Krv u spermi
  • Bol u maloj karlici
  • Bolovi u leđima
  • Problemi sa postizanjem ili održanjem erekcije
  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Umor

Bolest se dijagnostikuje laboratorijskim analizama krvi i mokraće, tumor markerom PSA (prostata specifični antigen), digiterorektalnim pregledom prostate kod urologa, biopsijom i citoskopijom. Karcinom prostate najčešće metastazira u kosti, jetru i pluća. Generalno, više od 95 odsto ljudi preživi godinu dana nakon dijagnoze, a 85 odsto preživi svoj rak 5 ili više godina. Rana dijagoza je najbitnija kod procesa lečenja. Među potvrđene faktore rizika spadaju starost, gojaznost i prevelika upotreba crvenog mesa i životinjske masti. 

Foto: Shutterstock

Jedan simptom raka prostate javlja se samo noću

Muškarci koji su uspeli da dijagnozu dobiju na vreme su, od simptoma koji su bili najuočljiviji, istakli da ih je najviše remetilo buđenje noću zbog potrebe za mokrenjem. Ma koliko zanemarivali problem u toku dana, prekid sna zbog odlaska u toalet bi ih navelo da posete lekara, a tako su uspeli da dijagnozu dobiju na vreme. Nokturija je učestala potreba za mokrenjem tokom noći. U nekim slučajevima ovo stanje je signal za ozbiljno oboljenje, poput karcinoma prostate. Učestalo mokrenje takođe može da znači da telo stvara više mokraće usled određenih hormonskih promena, problema sa bubrezima, bolesti ili uzimanja lekova. 

Srbija se svrstava među 40 zemalja Evrope sa srednjim rizikom obolevanja (na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na 2. mestu, odmah posle Mađarske). To znači da se rak kod nas najčešće kod oba pola otkriva veoma kasno, kada je već nemoguće da se izleči.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)