Odrasli

OVO SU 4 SIMPTOMA KOJA UPOZORAVAJU NA SRČANI ZASTOJ: Mogu se javiti 24 sata ranije, a češće pogađaju muškarce! (FOTO)

U Srbiji svake godine oko 4.500 slučajeva desi se van bolnice.

22.09.2023 10:01

OVO SU 4 SIMPTOMA KOJA UPOZORAVAJU NA SRČANI ZASTOJ: Mogu se javiti 24 sata ranije, a češće pogađaju muškarce! (FOTO)
shutterstock.com

Srčani zastoj je jedna od najsmrtonosnijih medicinskih hitnih situacija koje možete doživeti. Oni se javljaju kada srce prestane da kuca. Prema podacima Crvenog krsta Srbije u Evropi se godišnje dogodi čak 700.000 slučajeva naglog srčanog zastoja. U Srbiji  se svake godine registruje oko 7.000 naglih srčanih zastoja, od ovog broja, oko 4.500 slučajeva desi se van bolnice.

Srčani zastoj se razlikuje od srčanog udara gde je snabdevanje organa krvlju prekinuto. Oni su uzrokovani abnormalnim ritmovima srca. Osoba će umreti u roku od nekoliko minuta ako se odmah ne leči CPR-om (reanimacijom).

Pixabay.com

Veoma je važno odmah pristupiti reanimaciji

Međutim, postoje neki znakovi koje možete primetiti pre nego što dođe do zastoja. Dr Kindaron Rener, iz Cedars-Sinai Health System-a u Los Angelesu, rekla je:

- Simptomi upozorenja pomažu za predviđanje neposrednog iznenadnog srčanog zastoja - objašnjava doktorka, piše San.

Oko polovine pacijenata ima simptome u “satima, danima ili nedeljama pre svog srčanog zastoja”, rekla je ona. Njena studija, objavljena u Lancetu, pogledala je koliko su česti simptomi kod pacijenata sa srčanim zastojem i kontrolne grupe pacijenata koji nisu imali srčani zastoj, ali su takođe pozvali hitne službe.

Shutterstock

Kratak dah je simptom koji se javlja pre srčanog zastoja

Istraživači su proučavali više od 1.500 odraslih osoba u SAD-u da bi videli da li neki mogu ukazati na to da će se napad dogoditi. Evo nekih od simptoma:

Kratak dah

Najčešći rani znak srčanog zastoja bio je kratkoća daha - poznata medicinski kao dispneja. Oko 41 posto pacijenata patilo je od ovog simptoma, u poređenju sa 22 posto u kontrolnoj grupi. To je bio jedini znak koji je bio značajno povezan sa srčanim zastojima kod oba pola, rekli su istraživači.

Bol u grudima 

Bol u grudima bio je drugi najčešći znak. Pogađao je oko trećinu pacijenata, u poređenju sa četvrtinom kontrolne grupe. Međutim, bio je značajno povezan samo sa srčanim zastojima kod muškaraca - ne kod žena.

Znojenje (Diaforeza)

Takođe je pogađalo više pacijenata sa srčanim zastojem nego druge u hitnim slučajevima. Oko 12 posto je imalo ovaj simptom, u poređenju sa osam posto u kontrolnoj grupi. Takođe je bio značajno povezan samo kod muškaraca, ne kod žena.

Napadi 

Jedan od učestalih “aktivnost slična napadu” bila je takođe češća kod pacijenata sa srčanim zastojem nego u kontrolnoj grupi. Jedanaest posto je imalo ovaj simptom, u poređenju sa sedam posto.

Mučnina ili povraćanje, slabost, vrtoglavica i abdominalni simptomi bili su češći u kontrolnoj grupi.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)