Način na koji naše telo pretvara hranu u energiju direktno zavisi od metabolizma, a ono što unosimo u organizam, ili eventualno ne unosimo, značajno utiče na njegov rad. Metabolizam igra ključnu ulogu u tome kako naše telo koristi hranljive materije, a pravilna ishrana može značajno poboljšati njegovu funkcionalnost. Iako su metabolički procesi različiti za svaku osobu, stručnjaci ističu da dosledno preskakanje doručka može negativno uticati na prirodni ritam organizma. Shutterstock/Josep Suria
Doručak se često naziva najvažnijim obrokom dana jer pokreće telo nakon noćnog posta. Mnogi ljudi ga, međutim, zanemaruju iz raznih razloga, što može imati posledice na njihovo zdravlje. Dijetetičarka Ešli Kof, koja se oglašava za SheFinds, naglašava da ukoliko ne unosimo kalorije odmah, veća je verovatnoća da ćemo ih nadoknaditi kasnije tokom dana.
Iako odloženi unos hrane može biti koristan u nekim situacijama, ona upozorava na negativne efekte koji mogu proizaći iz takvih navika. Ako dan započnemo stresom ili unosom kofeina bez hrane, naše telo može reagovati različitim znakovima nezadovoljstva. Ova pojava može se manifestovati kroz umor, razdražljivost ili čak fizičk nelagodu. Kof takođe ukazuje na to da strategija pomeranja prvog obroka kako bi se kasnije unosile kalorije "gotovo nikad ne daje rezultate, osobito dugoročno". Ova praksa može opteretiti odgovor insulina i metabolizam, što dalje može dovesti do problema sa težinom i opštim zdravljem.
Neki ljudi, posebno muškarci, mogu imati koristi od preskakanja doručka kroz praksu kao što je povremeni post, drugi, naročito žene, mogu doživeti negativne posledice.
- To su ključne informacije o vašem telu - probavi, snu, aktivnosti i ishrani - koje treba uzeti u obzir - ističe ona.
Za većinu ljudi, doručak ostaje važan deo svakodnevne rutine, ne zbog nekog pravila, već zbog načina na koji telo reaguje na ovaj obrok. Razumevanje sopstvenih potreba može značajno unaprediti opšte zdravlje i blagostanje, čineći doručak neizostavnim delom dana za mnoge.
Komentari (0)